Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ONU: Continuă încălcarea de către rebelii houthi a embargoului asupra armelor impus Yemenului

wsj.net
rebeli huthi yemen

Încălcările embargoului asupra armelor impus Yemenului de ONU şi recrutarea de copii de către rebelii houthi au continuat în ultimul an, a indicat un raport al experţilor Naţiunilor Unite înaintat Consiliului de Securitate şi publicat sâmbătă, notează AFP.

"Grupul de experţi consideră că toate forţele militare şi paramilitare loiale autorităţilor de la Sanaa se încadrează în" definiţia încălcării embargoului asupra armelor, potrivit acestui raport anual de aproximativ 300 de pagini.

"Houthii au continuat să achiziţioneze componente cheie pentru sistemele lor de arme de la companii cu sediul în Europa şi Asia, folosind o reţea complexă de intermediari pentru a bruia lanţul de control", au precizat experţii însărcinaţi de ONU cu monitorizarea embargoului asupra armelor, potrivit Agerpres.ro.

Documentul lor a subliniat că "majoritatea tipurilor de drone aeriene, dispozitive explozive improvizate plutitoare şi rachete cu rază scurtă de acţiune au fost asamblate în zonele aflate sub controlul houthi".

Asamblarea beneficiază de componente (motoare, electronice etc.) "achiziţionate în străinătate folosind o reţea complexă de intermediari din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia", au insistat experţii fără a putea confirma afirmaţiile Statelor Unite despre o implicare directă a Iranului în încălcări.

Teheranul, deşi a recunoscut sprijinul politic pentru houthi, a negat întotdeauna că le-a furnizat arme.

"Componentele sistemelor de arme şi alte echipamente militare continuă să fie furnizate pe uscat forţelor houthi de către persoane şi entităţi cu sediul în Oman", potrivit experţilor.

Pe lângă Iran, cealaltă ţară din regiune care menţine canale oficiale de comunicare cu houthi este sultanatul Oman care împarte frontiera cu Yemenul, au reamintit ei.

Experţii au dezvăluit că lansarea în largul mării de dispozitive explozive improvizate direct din zonele controlate de houthi a "crescut considerabil" în ultimul an.

Reacţionând împotriva folosirii copiilor în război, ei au recomandat "părţilor în conflict să se abţină de la utilizarea şcolilor, taberelor de vară şi moscheilor pentru a recruta copii" şi "şi-au exprimat intenţia de a impune sancţiuni persoanelor care participă la aceste acte".

Cu fotografii în sprijin, raportul lor multiplică exemplele de copii antrenaţi de houthi şi supuşi ideologiei lor. Experţii au precizat că dispun de o listă cu 1.406 de copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, recrutaţi de houthi care au murit pe câmpul de luptă în 2020.

Raportul ONU a mai indicat că "atacurile aeriene ale coaliţiei militare" conduse de Arabia Saudită în sprijinul guvernului yemenit continuă "să provoace victime în rândul civililor" în războiul din Yemen care a durează de peste şapte ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.