Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ONU - Turcia, Iordania şi EAU au încălcat flagrant embargoul asupra livrărilor de arme în Libia

News24
Libia

Turcia, Iordania şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au încălcat "flagrant" embargoul ONU asupra livrărilor de arme către Libia, indică un raport confidenţial al Naţiunilor Unite citat vineri de dpa potrivit Agerpres.

Aceste ţări au "furnizat în mod regulat şi uneori în mod flagrant arme, fără mari eforturi de a ascunde sursa", au consemnat experţii ONU.

În Libia, pradă haosului şi războiului civil din 2011, după căderea regimului dictatorial condus de Muammar Gaddafi, mareşalul Khalifa Haftar a lansat în 4 aprilie a.c. o ofensivă pentru a prelua controlul asupra capitalei Tripoli, sediul guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de comunitatea internaţională.

În prezent, există doi poli de putere: unul la Tripoli cu un guvern impus de ONU şi susţinut de Uniunea Europeană, şi altul la Tobruk, în estul Libiei, sub conducerea lui Haftar. De haosul creat profită zeci de miliţii şi grupări infracţionale axate pe contrabanda cu arme, persoane şi combustibil, care s-a transformat într-un adevărat motor al unui stat cu o economie distrusă.

Potrivit observatorilor, cele două tabere principale din Libia sunt sprijinite de actori externi. În special Turcia a fost acuzată că sprijină guvernul de la Tripoli, în vreme ce EAU şi Iordania îl susţin pe Haftar.

"Amândouă părţile din conflict au primit arme şi echipamente militare, suport tehnic şi personal combatant nelibian, cu încălcarea sancţiunilor impuse cu privire la arme", se arată în raport, care remarcă totodată utilizarea în cursul "operaţiunilor militare (din Libia) de muniţie teleghidată de precizie lansată de pe vehicule aeriene de luptă fără echipaj".

Studiul mai arată între altele că un avion al unei ţări străine a fost implicat în raidul asupra centrului de detenţie pentru migranţi de la Tajoura, în apropiere de Tripoli, din iulie a.c., soldat cu moartea a circa 50 de migranţi, au menţionat pentru dpa surse diplomatice.

Experţii ONU nu au atribuit responsabilitatea pentru acest atac vreuneia dintre părţi, dar au sugerat existenţa unor potenţiale legături cu EAU şi Egiptul.

Raportul lor ar urma să fie dezbătut de membrii Consiliului de Securitate la finele lunii în curs, pentru a fi publicat în decembrie, dacă se aprobă difuzarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.