Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport - Persoanele de culoare continuă să fie puternic discriminate în Franţa

crimemoldova.com
rasism

Persoanele de culoare continuă să se confrunte cu "numeroase forme de discriminare" în Franţa, potrivit unui raport al unui organism oficial publicat joi, care recomandă "decolonizarea minţii", într-un moment în care manifestaţiile împotriva rasismului au adunat mii de oameni în stradă în ultimele săptămâni, informează France Presse.

Trebuie să "decolonizăm minţile", conchide raportul anual al Comisiei Naţionale Consultative pentru Drepturile Omului (CNCDH), transmis premierului Edouard Philippe.

Deşi documentul de aproximativ 350 de pagini a fost redactat în martie, acesta se face ecoul evenimentelor din ultimele săptămâni şi al manifestaţiilor împotriva rasismului şi violenţei poliţieneşti, scrie agenţia de presă citată.

Sâmbătă, mii de oameni au ieşit în stradă, la apelul familiei lui Adama Traore, un tânăr negru care a murit în iulie 2016, după arestarea sa de către jandarmi.

Comisia semnalează un paradox: "În timp ce minoritatea neagră este împreună cu minoritatea evreiască cea care are cea mai bună imagine", potrivit barometrului său privind toleranţa francezilor, "este expusă zilnic la prejudecăţi ofensatoare şi la numeroase discriminări".

"Pe reţelele de socializare sau pe stadioane, există un rasism împotriva negrilor extrem de crud, animalizant şi violent, construit în opoziţie cu un standard alb", notează ea.

Potrivit Comisiei, "la baza rasismului anti-negri se află în acelaşi timp o istorie, o cultură şi un set de prejudecăţi".

"Ca şi lupta pentru egalitatea de gen, lupta împotriva rasismului faţă de minoritatea neagră necesită o conştientizare a fenomenului de către societate în ansamblu, o decolonizare a minţilor", scrie ea în raport.

CNCDH subliniază, de asemenea, "supra-reprezentarea persoanelor negre în ocupaţii cu un nivel scăzut de calificare", cum ar fi femeile de serviciu, gunoieri, paznici, profesii solicitante fizic pentru bărbaţi.

De asemenea, documentul aminteşte de o anchetă a Apărătorului drepturilor (2016) potrivit căreia, în timpul unui control de identitate, persoanele "care se consideră negre" sunt "în măsură mai mare victime ale comportamentelor neconforme cu etica poliţiei şi riscă mai mult să fie insultate sau chiar brutalizate".

Prin urmare, Comisia îndeamnă autorităţile publice "să desfăşoare anchete care să permită o mai bună cunoaştere a discriminării", să dezvolte instrumente precum testările, "în special în serviciile publice, secţiile de poliţie şi jandarmi", fără totuşi ca acestea să se transforme în statistici etnice, interzise în Franţa.

Preşedintele Emmanuel Macron nu susţine aceste metode, în pofida unei dezbateri în cadrul guvernului pe această temă. El a îndepărtat această idee săptămâna aceasta, preferând "acţiuni concrete de combatere a discriminării".

Primul său ministru a estimat joi că rezultatele raportului "comandă o conştientizare colectivă".

CNCDH sfătuieşte, de asemenea, să fie lansate "campanii de comunicare împotriva stereotipurilor faţă de persoanele de culoare, arătând în special diversitatea lor socială, economică şi profesională".

În fine, recomandă ca programele şcolare să se concentreze mai mult pe "rădăcinile multiculturale ale Franţei şi contribuţiile lor la cultura naţională".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.