Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport - Schimbările climatice din Europa și consecințele acestora

Linkdin
harta europa

Potrivit noului raport publicat de grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale (IPCC), pe continentul european se vor intensifica valurile de căldură și inundațiile, iar europenii vor trebui să se obișnuiască cu evenimentele meteorologice extreme, chiar dacă omenirea va reuși să îndeplinească obiectivul Acordului Climatic de la Paris de a menține nivelul temperaturii medii globale la 1,5 grade celsius față de perioada preindustrială, se arată în publicațiile Politico Europe. În raportul catalogat „Cod roșu pentru umanitate”, grupul interguvernamental de experți al ONU privind schimbările climatice a declarat că activitatea umană determină schimbări „fără precedent” ale climatului planetei, cum ar fi creșterea nivelului mării, cu efecte ”ireversibile” pentru sute sau chiar mii de ani.

Dincolo de impactul general și direct al al schimbărilor climatice în raport cu Europa, încălzirea globală nu va arăta la fel peste tot. Datorită progreselor în modelarea climei, evaluarea IPCC include proiecții detaliate despre modul în care schimbările climatice vor afecta diferite regiuni ale Europei. Oamenii de știință se așteaptă ca temperaturile din Europa să crească mai repede decât media globală. Pe tot continentul, frecvența și intensitatea valurilor de căldură au crescut deja și este de așteptat ca aceasta să continue în orice scenariu privind încălzire globală. O creștere a temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius față de perioada preindustrială ar intensifica valul de căldură extremă din Europa, care ar depăși astfel „pragurile critice” pentru sănătatea umană, agricultură și ecosisteme.

Incendiile de vegetație, cum au apărut în zona de sud a Europei în ultimele săptămâni, vor deveni probabil mai frecvente, potrivit experților climatici. Oamenii de știință susțin că la o creștere cu două sau peste două grade Celsius se vor intensifica condițiile meteorologice care să favorizeze incendii de pădure în regiunea mediteraneană. De asemenea, aceștia sunt de părere că și Europa de Est se va confrunta cu temperaturi extrem de ridicate și un risc crescut pentru astfel de incendii.

De asemenea, experții au evidențiat faptul că precipitațiile extreme și inundațiile aferente acestora vor crește în toate regiunile europene, chiar și în cazul scenariilor care prevăd cele mai scăzute niveluri de încălzire globală, în acord cu obiectivul Acordului de la Paris de menținere a temperaturii medii globale la un nivel sub 1,5 grade Celsius.

Orașele din întreaga lume vor fi puternic afectate de viitoarele valuri de căldură, deoarece zonele urbane tind să fie mai calde decât regiunile rurale înconjurătoare. „Ne așteptăm la implicații majore cauzate de combinarea dezvoltării urbane viitoare și apariția mai frecventă a evenimentelor climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură, cu zile și nopți mai calde, care vor spori stresul termic în orașe”, menționează experții ONU .

Cei 234 de autorii ai raportului IPCC privind schimbările climatice au subliniat, totodată, că tendința de creștere a temperaturii din Europa nu poate fi explicată fără implicarea umană, fiind „fără echivoc” faptul că oamenii sunt responsabili pentru schimbările climatice. „Fără un angajament rapid și susținut privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de om, extremele ciclului apei vor continua să se intensifice odată cu viitoarele creșteri ale temperaturii suprafeței terestre, împreună cu inundațiile asociate mai severe și evenimente de secetă”, a declarat Richard Allan, autorul principal al capitolului legat de modificările ciclului apei în raportul IPCC.

Grupul interguvernamental al ONU însărcinat cu cercetarea evoluțiilor climatice a mai subliniat că zilele reci vor deveni mai puțin frecvente în Europa în toate scenariile climatice, iar topirea ghețarilor și a stratului de zăpadă vor continua. „Nivelul mediu global al mării va continua să crească timp de mii de ani, chiar dacă emisiile viitoare de CO2 vor fi reduse la zero și încălzirea globală va fi oprită, deoarece excesul de energie datorat emisiilor din trecut continuă să se propage în adâncul oceanului, iar ghețarii și straturile de gheață continuă să se topească", se mai arată în raportul IPCC. Oamenii de știință spun că este foarte probabil ca Arctica să se încălzească la un nivel dublu față de rata globală din ultimii 50 de ani și că „în mod sigur” temperaturile din acea regiune vor crește într-un ritm mai rapid în acest secol. În toate modelele climatice referitoarele la încălzirea globală, regiunea Arctică este proiectată „să atingă condițiile lipsei de gheață” cel puțin o dată înainte de anul 2050.

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.