Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul Inspecției Muncii după accidentul de la Complexul Energetic Oltenia

ITM
Inspectia Muncii ITM

NOTĂ DE INFORMARE

privind accidentul colectiv produs în data de 17.01.2023, la SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A.

În data de 17.01.2023, la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a avut loc un eveniment soldat cu decesul a trei lucrători și rănirea altor 13.

La momentul comunicării evenimentului de către Serviciul de Urgență 112, doi inspectori de muncă din cadrul ITM Gorj s-au deplasat la locul producerii, în vederea efectuării cercetărilor inițiale cu întocmirea notei de constatare la fața locului, efectuarea de fotografii, ridicarea și bararea Fișelor individuale de instruire ale celor trei victime decedate.

În data de 19.01.2023, o comisie din cadrul Inspecției Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a participat la o ședință cu reprezentanții SOCIETĂȚII COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A., condusă de Daniel Burlan - președinte al Directoratului, care a avut ca obiect clarificări în vederea stabilirii împrejurărilor producerii evenimentului și stabilirea unor măsuri imediate pentru prevenirea altor evenimente similare.

După finalizarea ședinței, reprezentanții Inspecției Muncii și ai ITM Gorj s-au deplasat la locul producerii evenimentului, respectiv cariera Jilț Sud, din cadrul Societatii Complexul Energetic Oltenia SA.

În urma constatărilor efectuate, s-au dispus următoarele măsuri:

- pentru a preveni producerea altor evenimente similare, SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. a primit ca măsură asigurarea transportului lucrătorilor în incinta carierelor numai cu mijloace de transport omologate și autorizate pentru transportul  persoanelor, ce au toate dotările necesare pentru a fi asigurată securitatea și sănătatea lucrătorilor (măsuri dispuse cu caracter permanent și în două controale efectuate în anul 2018 – 45003/02.10.2018 si 44838/25.10.2018);

- de asemenea, în cadrul aceleiași măsuri, SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. va desemna persoane responsabile, cu funcții de conducere din cadrul SOCIETATII COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A., numite prin decizie, ce vor supraveghea și răspunde de modul de deplasare a lucrătorilor cu mijloacele de transport omologate și autorizate pentru transportul  persoanelor în incinta carierelor;

- pentru o intervenție promptă, pe întreg perimetrul carierelor, a persoanelor ce sunt desemnate să acorde primul ajutor, este necesar ca SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. să asigure mijloace de transport adecvate ce pot să se deplaseze indiferent de condițiile meteorologice, pe întreaga perioadă de timp în care se desfășoară activitate.

Măsurile dispuse nu au caracter limitativ. Persoanelor cu atribuţii în organizarea şi conducerea procesului de muncă le revine obligaţia de a lua toate măsurile pe care le consideră necesare, în conformitate cu prevederile legale, în vederea eliminării riscurilor de accidentare şi/sau îmbolnăvire profesională în ceea ce priveşte toate activităţile de lucru desfăşurate.

Măsurile tehnice și organizatorice adoptate de SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. vor fi comunicate de îndată Inspecției Muncii.

Îmediat după producerea evenimentului, deoarece perimentrul în care s-a produs evenimentul nu a fost asigurat pentru stabilirea dinamicii accidentului și starea de fapt a fost modificată, alterându-se urmele lăsate de autoutilitară, S.C. CEO OLTENIA S.A. a fost sancționată  prin proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor încheiat de ITM Gorj, sub supravegherea și îndrumarea Inspecției Muncii.

Astfel, comisia de cercetare a constatat că SOCIETATEA COMPLEXUL  ENERGETIC OLTENIA S.A. a modificat starea de fapt a drumului pe care s-a deplasat mijlocul de transport implicat în eveniment, încălcându-se prevederile art.13 lit. p) din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, cu modificărilre și completările ulterioare, fapt pentru care SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. a fost sancționată contravențional cu amendă de 5.000 lei, conform procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 00016887/19.01.2023.

În autoutilitara implicată în eveniment, au fost identificați patru recipienți cu gaze tehnice, o electropompă hidraulică, un palan, precum și alte scule, inventarul din mijlocul de transport implicat urmând a fi stabilit cu rigurozitate de către comisia de cercetare, în baza constatărilor efectuate de expert.

Șoferul autoutilitarei N3G DAC 665T cu nr. de înmatriculare GJ 38 SCS, este angajat cu contractul individual de muncă al unei terțe societăți și urmează a fi audiat de către comisia de cercetare privind obligațiile acestuia în cadrul clauzelor referitoare la contractul de prestări servicii transport. În prezent, șoferul este internat în spital.

În data de 18.01.2023, Inspecția Muncii, prin comisia de cercetare, a trimis CEO S.A. adresa nr. 1007/CCSSM/18.01.2023, prin care se solicită situația reală privind transportul lucrătorilor în incinta fiecărei cariere cu mijloace de transport omologate și autorizate pentru transportul persoanelor și, de asemenea, copii după contractele de prestări servicii cu unitățile ce asigură transportul lucrătorilor în incinta carierelor. Menționăm că până la data prezentei, compania nu a răspuns solicitării.

În vederea stabilirii cauzelor producerii evenimentului, comisia de cercetare a evenimentului a solicitat expertize tehnice la echipamentul de muncă (mijloc transport implicat în eveniment) și la tronsonul de drum de acces de la locul producerii evenimentului.

În data de 23.01.2023, în continuarea cercetării, echipa de inspectori de muncă s-a deplasat la Cariera Jilț Nord, unde s-au identificat mijloace de transport persoane neconforme cu cerințele de securitate, și anume: lipsă centuri de siguranță, anvelope uzate și crăpate, lipsă căi de evacuare de urgență, lipsă trusă prim ajutor, semnalizări deteriorate (mijloacele de transport identificate au fost: GJ 04 BBU și GJ 04 BTV).

Ca urmare a acestor neconformități constatate, s-a dispus, de către comisia de cercetare, sistarea activității de transport persoane în toate carierele Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., începând cu data de 23.01.2023 și până la punerea în conformitate cu cerințele de securitate, conform pericolelor identificate și a riscurilor evaluate.

Pentru neconformitățile constatate, angajatorul SCEO S.A. a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 13 lit. q) din Legea nr. 319/2006 a securitatii și sănătății în muncă, cu modificarile și completarile ulterioare.

Cercetarea continuă în vederea stabilirii împrejurărilor și cauzelor care au condus la producerea evenimentului, precum și stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimene similare, precum și determinarea caracterului accidentului, conform art. 114 din NORMELE METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 aprobate de H.G.1425/2006.

Dosarul întocmit de comisia de cercetare, avizat și aprobat de Inspecția Muncii, urmează a fi înaintat organelor de cercetare penală sub aspectul continuării urmăririi penale. Sancționarea faptelor ce constituie contravenție, în conformitate cu Legea nr. 319/2006, va fi făcută de către inspectorii de muncă din cadrul comisiei de cercetare, în funcție de cele constatate, prin raportare la obligațiile angajatorilor, stabilite prin legea mai sus menționată. În prezent, comisia ridică documente, se audiază membrii cu atribuții de conducere ai angajatorilor, coordonatori ai locurilor de muncă, lucrători, alți martori identificați în proximitatea locului producerii evenimentului, precum și victimele accidentului, pe măsură ce audierea va fi posibilă.

Finalizarea cercetării, precum și stabilirea împrejurărilor și cauzelor care au condus la producerea evenimentului, stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimene similare, determinarea caracterului accidentului va fi posibilă numai după încheierea și analizarea expertizelor tehnico-judiciare dispuse în cauză.

În perioada 2016 – 2022, s-au efectuat 158 de controale, în care au fost stabilite 210 măsuri și au fost aplicate amenzi în valoare de 436.000 lei.

Una dintre măsurile cu caracter permanent și obligatoriu, dispusă de inspectorii de muncă încă din anul 2018, se referă la modalitatea de transportare a lucrătorilor către locurile de desfășurare a activității, și anume: „angajatorul va asigura mijloacele de transport omologate și autorizate pentru transportul lucrătorilor.”

Ca urmare a măsurilor dispuse prin controalele efectuate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în anul 2022, nu s-a înregistrat niciun accident de muncă mortal.

În anul 2023, ca urmare a controalelor efectuare de ITM Gorj la CEO S.A., pentru neconformitățile depistate, societatea a fost amendată cu 12.000 de lei.

Dantes Nicolae BRATU

Inspector general de stat

*

Ionuț Bogdan BARBU

Inspector general de stat adjunct SSM

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.