Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rareş Bogdan spune că România va intra în HAOS, dacă Florin Cîțu va fi demis: 'Ajunge într-o situaţie tragică înainte de iarnă, fără Guvern'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Florin Cîțu

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, face analogia între solicitarea USR PLUS de schimbare din funcţie a premierului Florin Cîţu şi pretenţiile unui oaspete care cere să se facă schimbări în familia gazdei care îl primeşte la masă. Bogdan mizează pe ”responsabilitatea” a cel puţin 53 de deputaţi şi senatori care ar putea să nu voteze moţiunea de cenzură, deşi fac parte din la partidele care au anunţat că susţin acest demers.

Europarlamentarul Rareş Bogdan, care este unul dintre susţinătorii refacerii coaliţiei partidelor de dreapta, cu premierul Florin Cîţu în fruntea Guvernului, consideră că alianţa cu USR PLUS este ”singura şansă reală pentru România”.

El pledează în continuare pentru menţinerea lui Florin Cîţu, pe care îl descrie drept ”un liberal pur sânge”, în fruntea Executivului.

”De ce am renunţa noi la Florin Cîţu? E ca şi când eu aş veni la dumneavoastră în casă, primit de dumneavoastră aici la Prima TV, şi aş spune: «ştiţi, eu vin la dumneavoastră în casă, mă bucur că m-aţi primit, schimbaţi producătorul, sau schimbaţi prezentatorul!», când dumneavoastră aveţi un producător foarte bun sau un prezentator de ştirile de la ora 18:00 între cei mai buni unu-doi din România, doamna Berecleanu. Mi-aş permite eu să fac aşa ceva? Dacă aş fi inconştient, aş face-o. E ca şi când dumneavoastră veniţi la mine în casă, eu vă primesc, vă pun pe masă, după care aţi spune: «domnule Bogdan, eu mai stau cu dumneavoastră de vorbă, dar nu cu soţia aceasta lângă mine, schimbaţi-vă soţia!». Domnule, noi nu putem schimba nici preşedintele de partid pentru că în decembrie noi am mai trecut prin asta. În decembrie, domnul Cioloş cu domnul Barna ne-au condiţionat intrarea la guvernare de schimbarea domnului Orban. L-am schimbat atunci. După care acum vin şi ne spun: «ne întoarcem la guvernare, schimbaţi-l pe domnul Cîţu», păi poimâine o să ne spună: «vă rog frumos, implantaţi-vă păr, că sunteţi prea chei, prim-vicepreşedinţii, doi sunteţi chei din patru». Poimâine o să ne spună: «doamna Turcan e prea înaltă, doamna Gorghiu e prea blondă, domnul Sighiartău e prea tânăr, domnul Roman e prea mic şi prea rău». Nu merge aşa!”, a declarat Rareş Bogdan duminică în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.

El mizează pe ”responsabilitatea” a cel puţin 53 de deputaţi şi senatori care să nu voteze moţiunea de cenzură deşi partidele din care fac parte au anunţat că vor susţine demersul de răsturnare a guvernului.

Rareş Bogdan consideră că PNL poate ”construi” o majoritate parlamentară care să îl susţină pe Florin Cîţu, majoritate din care să facă parte şi USR PLUS, el argumentând că, după încheierea alegerilor interne pentru preşedinţia USR PLUS, liderii acestui partid se vor aşeza ”la masa rotundă” pe care PNL le-o ”oferă cu generozitate pentru a începe refacerea coaliţiei”.

”Nu sunt de acord (cu raţionamentul conform căruia marţi, la moţiunea de cenzură, Guvernul va cădea – n.r.), pentru că eu cred că încă există politicieni responsabili şi cu bun simt. Ştiu că marea majoritate a oamenilor din România nu mai au încredere şi nu mai cred că bunul simţ, responsabilitatea şi raţiunea fac parte din atuurile unui politician. Eu cred că dintre cei 157 de deputaţi şi senatori PSD, din cei 46 de deputaţi şi senatori AUR, din cei 80 de deputaţi şi senatori USR vor exista minim 53 – minimul necesar – care sau nu vor intra în sală, sau nu vor vota, gândindu-se că România ajunge într-o situaţie tragică înainte de iarnă, fără Guvern, fără posibilitatea de a da ordonanţe, fără o majoritate constituită, cu un PNRR care trebuie aplicat şi unde trebuie să participăm la ECOFIN (organismul responsabil cu politici economice şi financiare la nivelul Uniunii Europene – n.nr.), cu un ministru de Finanţe plin care să obţină acordurile de la ECOFIN pentru a putea primi banii încă la sfârşit de noiembrie – început de decembrie”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Eurodeputatul consideră totodată că majorarea preţurilor la gaze este un alt motiv pentru ca parlamentarii PSD, USR PLUS şi AUR să nu dea jos Guvernul prin moţiune de cenzură.

”Dacă cei de la PSD, AUR şi USR, aflaţi într-o spirală care vrea să pună România pe butuci, nu vor mai avea decenţa să se gândească la interesul naţional al acestei ţări şi al cetăţeanului român şi vor gândi strict politicianist, atunci sigur că vom vedea pe toţi cei enumeraţi de mine în sală, marţi, votând într-o bucurie ca România să intre în haos. Dacă va exista responsabilitate cât de cât măcar la 53 dintre toţi cei pe care i-am enumerat, atunci guvernul Cîţu va rămâne în funcţie şi noi vom continua o negociere pentru refacerea alianţei cu USR-PLUS”, a adăugat Rareş Bogdan.

Acesta consideră că actuala criză politică nu a fost declanşată de către primul ministru, prin demiterea ministrului Justiţiei.

”Nu putem să acceptăm comportamentul unui ministru de tip Ion Stelian Cristian care a refuzat eliberarea unui act, a unui act normativ, a unui aviz care nu trebuia să fie pozitiv, el putea să fie negativ, dar trebuia dat. Nu poţi să stai trei săptămâni să refuzi eliberarea unui act, blocând un proiect naţional de 10 miliarde de euro, 50 de miliarde de lei, care intra exact pe zona rurală, respectiv urban mic, acolo unde USR PLUS nu are niciun interes din punct de vedere politico-electoral. Ei nu au primari şi nu au interes, pentru că nu au votanţi. O parte din judeţele care au nevoie de investiţii în infrastructură de transport apă, canalizare, de aducţiune de gaz, de aducţiune de apă şi de drumuri, o parte din toate aceste judeţe sunt judeţe în care USR a fost votat de sub cinci la sută. (...) Dacă domniile lor gândesc în logica politicianistă meschină şi se gândesc că nu contează primăriile, nu contează viaţa cetăţenilor din rural, noi nu avem cum să nu ne ocupăm şi de aceşti oameni, pentru că sunt tot cetăţeni români”, afirmă Rareş Bogdan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.