Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rasismul aleator al lui Nicușor Dan

nd cu mult alb

Nicușor Dan a postat un mesaj cu conținut rasist. Deși l-a modificat în urma criticilor, urmele rămân.

„Avem probleme la cortul din Piața Obor unde cetățeni de etnie romă mi-au amenințat colegii care strângeau semnături pe motiv că "nu au voie în zonă dacă nu sunt cu Onțanu"”, spune postarea inițială, între timp alterată.

nd stersProblema nu este în sine menționarea etniei, cât lipsa de relevanță în context.

Reacțiile au curs gârlă, iar candidatul a părut o vreme că nu înțelege, încercând chiar să susțină că a oferit un element de identificare. (Cui?)

10525692_211784792515954_6331320556440662256_nSe remarcă pen-ultimul comentariu. Întrebat dacă este rasist, Dan a spus că nu este, dar s-a arătat iritat că s-a reținut doar atât din mesajul inițial. Altfel spus, "tema cu adevărat importantă" este situația cortului și nu absența sau prezența rasismului.

Actorii de pe culoarul de anti-sistem-pro-societatea-civilă au reacționat cu o anume eleganță. Nici candidatul Ciprian Ciucu nici Mihai Polițeanu (Inițiativa România), nu au nominalizat autorul gafei, dar au cerut un climat mai curat...

ciucu...sau o gestiune  a campaniei mai profesionistă.

Screenshot_3Militanții pentru drepturile romilor au fost, în mod previzibil, mai puțin amicali.

Screenshot_4Un alt militant, al cărui comentariu nu a mai putut fi găsit, a folosit cuvântul "siktir".

În final, candidatul și-a cerut scuze.

Screenshot_2

Mă tem, însă, că Dan nu a înțeles gravitatea situației. Când cineva te acuză, credibil, că ești rasist, nu insiști să menții în discuție situația cortului tău. Lipsa unui cort nu este sfârșitul lumii. Dar un profil rasist ar îndepărta, cu siguranță, îndepărtarea unor alegători. Poate chiar mai important, rasismul îl poate îndepărta pe Dan de unele ONG-uri care au contribuit semnificativ cu muncă gratuită în vechea campanie.

*

Articolul aduce în discuție și mai vechile poziții naționaliste și parțial homofobe ale lui Nicușor Dan, de pe vreme de când nu era celebru.

nd Click pentru imagine întreagă. Sursa: La Colțul Străzii.

"Naționalismul „meu“ ideologic este sentimentul de identificare a membrilor comunităţii naţionale cu valorile culturale tradiţionale şi opţiunea pentru primatul acestora în faţa altor valori culturale.

Un exemplu la îndemână. Sînt împotriva acceptării comportamentului homosexual în spaţiul public, în România. Consider că aceasta ultragiază valorile tradiţionale şi, astfel, identitatea mea colectivă legitimă", spunea Dan pentru pagina de dialog cu cititorii din revista Dilema.

Atunci, candidatul a asigurat că și-a schimbat opiniile:

"În primul rând, e un articol scris în anul 2.000, deci acum 12 ani. În al doilea rând, articolul nu era împotriva homosexualităţii, ci era o opinie între majoritate şi minoritate în spaţiul public, identică cu chestiunea icoanelor în şcoli. Mi-am schimbat însă între timp această opinie şi sunt deschis faţă de toate minorităţile", spunea el, pentru Realitatea.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.