Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răspunsul unei șefe DNA despre un protocol secret încheiat cu SRI și DIPI: 'S-a semnat, dar nu au intervenit!' DOCUMENTELE care o contrazic

puterea.ro
dna sri

Protocoalele secrete dau bătăi mari de cap, mai ales semnatarilor! Nicio instituție nu vrea să recunoască faptul că acestea au avut efecte concrete în dosarele instrumentate. Un astfel de caz e și la Cluj, după ce DNA a semnat cu DIPI și SRI un astfel de protocol, desigur prin intermediul Parchetului General, la nivel central.

Însă, protocolul și-ar fi făcut efectul și în dosarul care îi vizează pe şefii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. Roberto Hasnăş, Ioan Mureşan şi Leon Cloşcă au fost trimişi în judecată pentru presupuse fapte de corupţie, iar dosarul se află pe rolul Tribunalului Maramureş.

Citește și: Ipostază inedită! Cum a fost surprinsă Monica Macovei

Conform ziardecluj.ro, mulţi martori susţin că au fost constrânşi sau ameninţaţi să declare în favoarea anchetatorilor.

Inculpaţii au formulat o adresă către DNA Cluj şi şeful insituţiei –Anca Mărincean- prin care cereau explicaţii despre colaborarea cu DIPI pentru administrarea interceptărilor, traficul şi întocmirea proceselor de redare a acestora.

Citește și: S-a aflat! Cât cheltuie Elena Udrea în Costa Rica

Surprinzător, Anca Mărincean, şefa DNA Cluj, a negat orice colaborare cu SRI sau DIPI.

„Nu a existat nici o „intervenţie” a SRI sau DIPI în ceea ce priveşte redactarea proceselor verbale de redare prevăzute de art. 143 alin. 4 din Codul de procedură penală. Redactarea acestor procese verbale a fost efectuată de către ofiţerii de poliţie judiciară delegaţi din cadrul DNA, care le-au întocmit şi le-au semnat, iar certificarea pentru autenticitate a proceselor verbale de redare a fost realizată de către procurorul de caz”, se arată în răspunsul semnat de procurorul şef, Anca Mărincean.

Citește și: Teodorovici șochează! Se gândește la legalizarea drogurilor și prostituției

Mai mult, răspunsul dat de Anca Mărincean şi procurorul Daniel Ciumărean include şi menţiunea protocolului PÎCCJ şi DIPI, scrie sursa citată.

„Din Protocolul de cooperare PÎCCJ şi DIPI încheiat în anul 2015 şi declasificat la 22.05.2018 - contrar celor susţinute de inculpaţi în memoriu – nu rezultă nici un fel de abilitare a DIPI pentru efectuarea de „acte de cercetare penală în anumite cauze complexe”, ci se face vorbire despre „completarea informaţiilor” sau „participarea la întâlnirile de lucru”. În ceea ce priveşte pretinsa implicare a SRI sau DIPI în administrarea de probe sau în efectuarea unor activităţi de urmărire penală, precizăm că o astfel de implicare nu a existat. Toate mijloacele de probă au fost administrate de procurorul de caz sau de ofiţerii de poliţie judiciară delegaţi de acesta”, mai arată şefa DNA Cluj, Anca Mărincean.

Citește și: Anunț important din partea ANAF! Aceștia avertizează toți românii

Surpriza abia urmează. Două file din dosar ar conține convorbiri şi note de redare, interceptări şi traficul integral „rezultat în urma punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică emisă de Tribunalul Cluj, în dosarul 74/P/2014 (Dosarul poliţiştilor de la Bistriţa-Năsăud, menţionaţi mai sus) al DNA Serviciul Teritorial Cluj”.

content-imagecontent-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.