Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație: Coreea de Sud susține că liderul nord corean, Kim Jong Un, este sănătos tun

The Guardian
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un trăieşte şi este bine sănătos, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-In, pentru a contracara zvonurile despre problemele de sănătate cu care s-ar confrunta liderul de la Phenian, transmite AFP.

Citește și: Raed Arafat e îngrijorat după anunțul lui Klaus Iohannis: Unii au înțeles că relaxarea a început

"Poziţia guvernului nostru este fermă", a afirmat consilierul Moon Chung-In pentru postul de televiziune american CNN: "Kim Jong Un trăieşte şi are o stare bună de sănătate."

Consilierul a adăugat că liderul nord-coreean se află din 13 aprilie într-un sejur la Wonsan, o staţiune de pe litoralul estic al Coreii de Nord.

"Nicio acţiune suspectă nu a fost detectată până în prezent", a asigurat oficialul sud-coreean.

Zvonurile despre o starea precară de sănătate a liderului Kim Jong Un s-au înmulţit după ce absenţa sa de la celebrările publice din 15 aprilie a fost remarcată. Această zi marchează cea mai importantă sărbătoare din calendarul politic nord-coreean, deoarece este ziua în care întreaga ţară celebrează naşterea fondatorului Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

Kim nu a mai apărut în public după şedinţa biroului politic al partidului unic din 11 aprilie şi după turneul în care a inspectat o bază aeriană, acţiune despre care presa nord-coreeană a informat pe 12 aprilie.

Daily NK, un site de ştiri gestionat, în principal, de refugiaţi nord-coreeni, anunţase că liderul Kim Jong Una fost operat în aprilie pentru probleme cardiovasculare şi, în prezent, este în convalescenţă într-o vilă din provincia Pyongan de Nord.

Citând o sursă nord-coreeană neidentificată, Daily NK a susţinut că liderul nord-coreean în vârstă de 36 de ani a fost operat de urgenţă din cauza problemelor legate de "fumat excesiv, obezitate şi oboseală".

Autorităţile sud-coreene au încercat să tempereze astfel de zvonuri."Nu avem nimic pentru a confirma" aceste speculaţii şi "până acum nu a fost detectată nicio acţiune specială în Coreea de Nord", potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Seul de săptămâna trecută.

CNN, citând un oficial american, a informat că Washingtonul "studiază informaţii" conform cărora Kim Jong Un este "în pericol grav după o operaţie chirurgicală".

Joia trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că informaţiile despre o posibilă deteriorare a stării de sănătate a liderului nord-coreean sunt "eronate".

Luni, ziarul oficial Rodong Sinmun a informat că Kim Jong Un a trimis un mesaj de mulţumire muncitorilor care lucrează la Wonsan Kalma, un proiect turistic gigantic de pe coasta de est a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.