Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație în cazul femeii care a murit în liftul unui spital: ce arată necropsia efectuată

dpa-news.de
medic spital doctor

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Angela Nicolae, a afirmat, în legătură cu cazul femeii care a murit după ce s-a blocat liftul, că necropsia arată că nu există legătură de cauzalitate între moartea pacientei şi blocarea liftului. Angela Nicolae a precizat că liftul avea reviziile la zi şi că manevrele de resuscitare au fost făcute în lift.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, mai multe detalii în legătură cu cazul pacientei care a murit în lift, la sfârşitul săptămânii trecute.

“În dimineaţa zilei de 16 decembrie 2023, ca urmare a evaluării de către medicul de gardă, s-a decis transferul către secţia Anestezie şi Terapie Intensivă al unei paciente în vârstă de 81 de ani, cu multiple comorbidităţi, internată iniţial în Secţia Medicină Internă şi transferată apoi în Secţia Neurologie. S-a procedat la transferul pacientei către secţia A.T.I., cu liftul, în jurul orei 07:20, pacienta fiind însoţită de echipa constituită conform procedurilor interne, formată din medic neurolog şi personal mediu şi sanitar auxiliar. În timpul transportului, liftul s-a blocat între etaje, la scurt timp, pacienta intrând în stop cardio-respirator”, a anunţat managerul unităţii medicale, Angela Nicolae.

Medicii au resuscitat-o în lift

Sursa citată a precizat că manevrele de resuscitare au fost începute de medicul care însoţea pacienta, acestea fiind efectuate cât timp pacienta s-a aflat în lift, cât şi până la accesul în secţia ATI.

“În tot acest timp, s-a intervenit cu personalul tehnic din interiorul spitalului pentru a debloca liftul. A fost solicitată şi echipa tehnică, care asigură mentenanţa liftului, acesta fiind deblocat în jurul orei 08:00. Pacienta a fost evaluată de către medicul de terapie intensivă, în acelaşi timp cu continuarea manevrelor de resucitare, iar la ora 08:05 a fost declarat decesul”, a mai precizat Angela Nicolae.

Ea a adăugat că incidentul a fost raportat în ziua în care s-a produs atât către ANMCS, cât şi către Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Olt, care a dispus imediat efectuarea de verificări cu privire la caz, iar acestea s-au concretizat într-un proces-verbal de control, care nu a constatat nereguli.

“De asemenea, potrivit procedurilor interne, şeful serviciului de anatomie patologică, în programul normal de lucru al serviciului, în ziua de 18.12.2023, a anunţat decesul pacientei organelor de cercetare penală, care au dispus efectuarea necropsiei de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală. Precizăm că unitatea sanitară are contract de mentenanţă şi service cu prestator de servicii autorizat, iar ultima revizie s-a efectuat în luna noiembrie 2023, când s-a constatat că liftul funcţionează în condiţii tehnice corespunzătoare”, a mai transmis managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Angela Nicolae a prezentat şi rezultatele controlului dispus de prefectul judeţul Olt, Mario-Lucian De Mezzo.

“Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Olt au confirmat constatările cuprinse în procesul-verbal de control întocmit în urma verificărilor efectuate în data de 16.12.2023. De asemenea, nu au constatat încălcări ale metodologiei privind raportarea evenimentelor adverse care implică actul medical, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.14/11.01.2010. Reprezentanţii ISCIR au emis dispoziţia de a menţine funcţionarea liftului, confirmându-se că acesta era şi este conform, având toate reviziile la zi, beneficiind de întreţinere şi exploatare cu personal autorizat. Respectivul proces verbal a constatat şi că sunt asigurate instrucţiunile specifice pentru utilizarea ascensoarelor şi documentele cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi şi dereglări”, a explicat Angela Nicolae.

Ea a subliniat că necropsia a aratăt că nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei şi blocarea liftului.

“Nu în ultimul rând, facem precizarea că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei efectuate de către medicul legist, nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei şi blocarea liftului. Subliniem că tratăm cu toată seriozitatea şi responsabilitatea asemenea evenimente şi, în consecinţă, am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil”, a mai declarat managerul unităţii medicale.

Resping acuzațiile de mușamalizare

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina respinge acuzaţiile de muşamalizare a cazului.

“Respingem ferm acuzaţiile de muşamalizare a cazului, iar prin acest comunicat prezentăm toate dovezile că, în această situaţie, conducerea unităţii sanitare a acţionat transparent, cu bună-credinţă, respectând procedurile interne şi în conformitate cu toate normele legale în vigoare. De asemenea, remitem acest comunicat de presă în urma finalizării controlului dispus de Prefectul Judeţului Olt, astfel încât, să aducem în spaţiul public informaţii corecte, verificate şi emise de organele abilitate”, a mai afirmat Angela Nicolae.

Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.

“La data de 18 decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a fost sesizat, prin adresă, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina cu privire la faptul că, la data de 16 decembrie, în jurul orei 08:05, o femeie de 81 de ani, din judeţul Olt, care se afla internată la unitatea spitalicească, ar fi decedat într-unul din lifturile spitalului, care s-ar fi blocat”, au anunţat reprezentanţii IPJ Olt.

 

Poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate toate împrejurările în care a avut loc evenimentul, într-un dosar deschis pentru ucidere din culpă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.