Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situaţie în Nigeria: Ce s-a întâmplat cu liderul grupării Boko Haram

boko haram

Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a afirmat joi într-un mesaj audio că este 'în continuare prezent', în pofida anunţului înlocuirii sale de către organizaţia Stat Islamic (SI), căreia gruparea jihadistă nigeriană i-a jurat supunere, relatează AFP. 'În consecinţă, oamenii trebuie să ştie că suntem în continuare prezenţi', a afirmat liderul Boko Haram, într-un mesaj audio de zece minute.

Mesajul, a cărui voce a fost identificată de un ziarist de la AFP familiarizat cu declaraţiile grupării, nu a fost încă autentificat de autorităţi, dar potrivit lui Yan St-Pierre, consultant în combaterea terorismului pentru Modern Security Consulting, 'sursa de difuzare este foarte fiabilă'. Shekau a reacţionat direct la interviul lui Abu Mosab al Barnaoui din Al Nabaa, săptămânal oficial al SI, în care acesta era prezentat marţi ca noul Wali (şef) al califatului Africii de Vest.

Abubakar Shekau, care conduce gruparea din 2009, a afirmat că a fost 'înşelat' de unii dintre combatanţii săi şi de SI până la punctul în care nu-i mai poate "urma în orb". 'Prin acest mesaj, dorim să afirmăm că nu vom mai accepta nici un emisar (al SI), cu excepţia celor care sunt cu adevărat angajaţi în cauza lui Allah', a declarat el. Speculaţiile privind dispariţia lui Shekau sunt obişnuite şi armata nigeriană l-a declarat mort în mod constant. Ultima sa apariţie publică datează din martie când, apărând slăbit într-un video postat pe Youtube, el declara că "pentru mine, sfârşitul a venit". Rănit la stomac la momentul acelui material video, potrivit unor surse apropiate de mişcarea jihadistă, Shekau nu a mai dat niciun semn de viaţă şi se credea că este fie mort, fie în incapacitate de a conduce gruparea.

"Se vede deja, din punct de vedere strategic, că grupul e puternic divizat", analizează Yan St-Pierre. "Acum divizarea este publică şi rufele murdare nu se mai spală în familie", adaugă acesta. Cercetător la Institutul francez al Orientului Apropiat şi specialist pe probleme legate de jihad, Romain Caillet a subliniat miercuri pentru AFP că 'niciun element în acest interviu (acordat de Barnaoui săptămânalului SI) nu lasă să se creadă că Abubakar Shekau a fost ucis, ceea ce ar indica faptul că probabil a fost îndepărtat din funcţie'.

Abubakar Shekau a preluat conducerea grupării Boko Haram după executarea liderului istoric al acesteia, Mohammed Yusuf, de către forţele de ordine, în 2009, ce a marcat începutul unui val de violenţe ce s-au soldat cu aproximativ 20.000 de morţi şi 2,6 milioane de persoane strămutate în regiunea lacului Ciad, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.