Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație la Bruxelles: Europa i-a plătit `tainul` lui Viktor Orban

capx.co
Viktor Orban

Reforma judiciară a Ungariei a remediat deficiențele independenței justiției, ceea ce înseamnă că o parte din finanțarea asigurată prin Politica de Coeziune poate fi deblocată, iar Ungaria poate pretinde fonduri de până la 10,2 miliarde de euro, a informat miercuri, la Bruxelles, Comisia Europeană.

Viktor Orban a avut negocieri dure cu liderii europeni pentru a permite aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Orban a amenințat cu dreptul de veto, dar în urma negocierilor s-a convenit ca în momentul acestui vot, Orban să iasă din sală.

S-au deblocat fondurile europene

Executivul Uniunii Europene a precizat că Ungaria a luat măsurile convenite, motiv pentru care Comisia a considerat că așteptările stabilite în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt îndeplinite în ceea ce privește independența judiciară.

"Ungaria a adoptat o legislație care consolidează semnificativ independența justiției din țară. Această reformă corespunde angajamentelor asumate în Planul de Redresare al Ungariei".

Statele membre trebuie să asigure îndeplinirea condițiilor prealabile pe toată durata Politicii de Coeziune. Dacă Comisia Europeană consideră în orice moment că nu mai sunt îndeplinite condițiile prealabile necesare, poate decide din nou blocarea finanțării, a avertizat Executivul de la Bruxelles, care a mai anunţat că menține măsurile legate de condiționalitatea bugetară, deoarece Ungaria nu s-a ocupat de problema încălcării principiilor statului de drept. Aceasta înseamnă că cele trei programe aferente Politicii de Coeziune cu un buget total de 6,3 miliarde de euro vor rămâne suspendate.

Referitor la resursele pentru redresarea economică după epidemia de coronavirus, Comisia Europeană a subliniat că Ungaria s-a angajat că va îndeplini cele 27 de jaloane pentru a asigura protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene și pentru a consolida independența justiției. Planul Naţional de Redresare cuprinde patru jaloane privind independenţa justiţiei, care, pe baza celor de mai sus, corespund măsurilor solicitate Ungariei, precum și acele 21 de jaloane care corespund măsurilor de rectificare conform mecanismului de condiționare bugetară. Cu toate acestea, având în vedere că Ungaria nu a îndeplinit încă pe deplin toate jaloanele din Planul Naţional de Redresare, în prezent nu este posibilă aprobarea cererii de plată pentru întreaga sumă. Finanțarea blocată pentru Ungaria se ridică la aproximativ 21 de miliarde de euro.

În pofida progreselor înregistrate de Ungaria în ceea ce privește independența justiției, există în continuare îngrijorări cu privire la "așa-numita lege a protecției copilului, riscurile grave care ameninţă libertatea vieții academice și dreptul la azil". De asemenea, trebuie remediat şi mandatul Autorității de Integritate, precum şi declarațiile de proprietate publică și situația administratorilor de active de interes public. Atâta timp cât aceste preocupări nu sunt soluționate de Ungaria, Comisia Europeană nu poate rambursa cheltuielile aferente pentru mai multe programe și nici nu poate recomanda ajustarea sau încetarea măsurilor privind înghețarea fondurilor, a subliniat Executivul de la Bruxelles.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.