Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație: Televiziunea de stat din Iran neagă desființarea poliției moravurilor

wikimedia.org
iran-politie

Canalul de știri de stat al-Alam din Iran a negat duminică informațiile din presă potrivit cărora „poliția moravurilor” ar fi fost desființată, notează Alarabiya News.

Anterior, duminică, mai multe posturi de știri au raportat că Republica Islamică a desființat poliția moravurilor, care are sarcina de a aplica codurile vestimentare stricte ale țării.

Relatările au citat comentarii făcute de procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, la o conferință religioasă de sâmbătă.

Potrivit agenției semioficiale de știri ISNA, Montazeri a fost întrebat de un participant "de ce a fost închisă poliția moravurilor", la care Montazeri a răspuns: "Poliția moralității nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și a fost închisă de aceiași oameni care au înființat-o".

"Deși, desigur, sistemul judiciar va continua să monitorizeze comportamentele sociale din întreaga societate", a adăugat el.

Al-Alam a transmis: "Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității."

Principala concluzie care se desprinde din comentariile lui Montazeri, arată al-Alam, este că poliția moralității nu are nicio legătură cu sistemul judiciar.

"Unele mass-media străine au încercat să caracterizeze declarația procurorului general ca fiind o retragere a Republicii Islamice de la hijab (legile) sale și influențată de recentele revolte", a adăugat televiziunea de stat.

Protestele - denumite de autorități "revolte" - au cuprins Iranul de la 16 septembrie, când o femeie kurdă iraniană de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit la trei zile după ce i s-a făcut rău în custodia poliției. Ea fusese reținută de poliția moralității din Teheran pentru că nu ar fi respectat regulile stricte ale regimului privind hijab-ul.

Manifestanții au cerut căderea regimului în cadrul protestelor care au devenit una dintre cele mai îndrăznețe provocări la adresa Republicii Islamice de la înființarea acesteia în 1979.

Hijab, care a devenit obligatoriu pentru femeile din Iran la scurt timp după revoluția din 1979, este considerat o linie roșie pentru conducătorii teocratici ai Iranului. Femeile care încalcă acest cod vestimentar strict riscă să fie hărțuite și arestate de poliția iraniană a moralității.

În baza codului vestimentar, femeile trebuie să își acopere complet părul în public și să poarte haine lungi și largi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.