Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata anuală a inflaţiei în Spania a stabilit recordul ultimilor 37 de ani

blacknews.ro
Banca Centrală a Spaniei spania

Rata anuală a inflaţiei în Spania a depăşit 10% în iunie, pentru prima dată din aprilie 1985, pe fondul majorării preţurilor energiei, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul de Statistică (INE), transmite Reuters.

Inflaţia a urcat de la 8,7% în mai la 10,2% în iunie, în timp ce analiştii se aşteptau la o majorare până la 9%, scrie agerpres.ro.

Inflaţia de bază (core inflation) în Spania, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 5,5% în ritm anual, de la 4,9% în mai, ajungând la cel mai ridicat nivel din august 1993, arată datele INE.

"Veştile din ultimele zile nu sunt pozitive ... Reducerea exporturilor de petrol şi gaze din Rusia accelerează majorarea preţurilor energiei", a afirmat ministrul Economiei, Nadia Calvino, în Parlament, scrie agerpres.ro.

Conform INE, în Spania, această evoluţie a preţurilor este provocată în principal de majorarea preţurilor la combustibili, alimente şi băuturi nealcoolice. De asemenea, au crescut costurile cu cazarea, preţurile la cafenele şi restaurante, comparativ cu iunie 2021.

Majorarea inflaţiei pune presiune pe Guvernul spaniol, care a aprobat sâmbătă un pachet de măsuri de nouă miliarde de euro, menit să ajute cele mai vulnerabile gospodării să facă faţă creşterii preţului energiei şi majorării inflaţiei, inclusiv subvenţii pentru transport şi o reducere de 80% a impozitelor la facturile de energie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.