Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro este peste aștepările economiştilor

nineoclock.ro
inflatie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la nivelul de 2% în luna mai, peste estimările economiştilor şi peste ţinta avută în vedere de BCE, ceea ce este posibil să creeze dificultăţi de comunicare pentru gardienii euro, care, pentru moment, ar putea accepta preţuri mai mari, dar sunt criticaţi de consumatorii nemulţumiţi, transmite Reuters, citat de agerpres.

Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 2% în luna mai 2021, de la un nivel de 1,6% în luna aprilie. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna mai se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o creştere de două cifre, cu un avans 13,1%, în timp ce preţurile la servicii au înregistrat o creştere de 1,1%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de doar 0,6%.

Cu toate acestea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut uşor în luna mai, până la 0,9%, de la un nivel de 0,8% în luna aprilie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut şi el până la 0,9%, de la 0,7% în luna aprilie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 iunie.

Separat, Eurostat a informat că rata şomajului în zona euro a scăzut uşor în luna aprilie 2021 până la 8%, de la 8,1% în luna martie. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a rămas neschimbată la 7,3%.

În rândul statelor membre UE, cea mai mică rată a şomajului în luna aprilie se înregistra în Polonia (3,1%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (15,4%).

În România, datele Eurostat arată că rata şomajului a scăzut de la 5,8% în luna martie 2021, până la 5,7% în aprilie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.