Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata creditelor neperformante s-a diminuat la 9,36%, în martie

credite

Rata creditelor neperformante s-a diminuat în martie față de luna precedentă cu 0,22 puncte procentuale, la 9,36%, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Comparativ cu nivelul din martie 2016, aceasta a scăzut cu 4,16 puncte procentuale. La finalul lunii martie, un număr de 674.125 persoane fizice au restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare, în creștere cu 4,7% față de luna precedentă. Aceste persoane aveau restanțe în valoare de peste 8 miliarde lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei și euro, respectiv 3,05 miliarde în lei și 3,33 miliarde lei în euro.

Restanțele firmelor și populației la bănci au scăzut cu 32,7%, din aprilie 2016 până în aceeași lună din acest an, la 13,21 miliarde lei. Din această sumă, 6,08 miliarde lei erau în moneda națională și 7,13 miliarde lei în valută. Capitala deținea 32,5% din totalul restanțelor.

Valoarea totală a creditelor acordate firmelor și populației însuma 225,7 miliarde lei, în creștere cu aproape 3% comparativ cu nivelul din aprilie 2016. Cea mai mare parte din valoare era în lei, respectiv peste 131,5 miliarde lei. Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara recent că Banca Centrală și-a propus o țintă de 6% a creditelor neperformante în acest an, conform Agerpres. "Creditele neperformante au continuat să se reducă. În acest an există ținta de 6% cu creditele neperformante, adică de a ajunge la media europeană. Suntem, în schimb, peste media europeană în ce privește gradul de acoperire cu provizioane al acestor credite. Din perspectiva bugetului România nu ar trebui să folosească bani publici pentru sectorul bancar în acești ani, începând cu 2009", a spus Voinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.