Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata de promovare la definitivat a crescut după contestații: Procentul e însă rușinos pentru profesori

Pinterest
profesori tabla

Rata finală de promovare, după soluționarea contestațiilor, înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2023, este de 79,37%, potrivit Ministerului Educației. Rata finală de promovare din sesiunea 2023, cu medii mai mari sau egale cu 8, înregistrată în urma soluționării contestațiilor depuse după desfășurarea probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 79,37%.

Potrivit Ministerului Educației, față de rezultatele inițiale din sesiunea 2023, se constată o creștere de 2,41% (76,97%), respectiv de peste 5,5%, comparativ cu procentul de anul trecut (73,82%).

Rezultatele finale au fost publicate marți, la ora 10:00, pe site-ul dedicat și în centrele de examen.

Astfel, după evaluarea celor 1.235 de contestații depuse (număr inferior celui de anul trecut: 1.528), 6.089 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8, cu 184 mai mulți față de prima afișare (5.905 candidați).

Conform legislației în vigoare, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie de cel puțin 8pentru promovarea examenului. Astfel, dacă un candidat obţine nota 10 la ambele inspecţii şi la portofoliu, pentru a promova examenul naţional pentru definitivare în învăţământ, respectiv pentru a obţine media 8, trebuie să fie notat cu cel puțin 7.15 la proba scrisă.

Proba scrisă a fost susținută de peste 8.000 candidați în 42 de centre de examen la 105 discipline. Rata de participare a fost 94,38%: 8.008 candidați prezenți dintr-un total de 8.485 candidaţi care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologia de examen: au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; dețin pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; au avut minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

330 de candidați s-au retras, iar 4 candidați au fost eliminați pentru fraudă. Două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare, conform prevederilor metodologice.

Astfel, din totalul celor 7.672 de candidaţi cu lucrări evaluate, 6.162 de candidați au obținut note între 7 și 10. Dintre aceștia, 131 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 422 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au încheiat examenul 423 de candidați.

Cadrele didactice care promovează acest examen dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.