Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata inflației din SUA a marcat o revenire în octombrie, peste așteptările din piețele financiare

inflatie

Rata inflației din SUA a marcat o revenire în octombrie, peste așteptările din piețele financiare, evoluție care, alături de detensionarea războiului comercial cu China, ar putea calma temerile investitorilor cu privire la o posibilă recesiune și să sprijine poziția monetară a Fed, anunță Reuters, potrivit MEDIAFAX.

După cea de-a treia reducere a dobânzilor în tot atâtea întâlniri de politică monetară în octombrie, președintele Fed Jerome Powell a semnalat că banca centrală a Statelor Unite nu va aplica noi scăderi a costului creditelor pe termen scurt și că pune pauză în ciclul de relaxare a politicii monetare pe care l-a demarat în iulie. Atunci Fed-ul a redus dobânzile pentru prima dată din 2008 încoace.

Citește și: PNL face dezvăluiri- Viorica Dancilă a mințit: ‘Ii reamintesc doamnei Dăncilă că falsul în declarații este o infracțiune’

Departamentul pentru muncă al SUA a informat că indicele prețurilor de consum (CPI – consumer price index) a urcat cu 0,4% în octombrie pe fondul unei creșteri a prețurilor la energie, sănătate, produse alimentare și alte bunuri. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere a CPI din martie, care a venit după o majorare similară a prețurilor de consum în luna septembrie.

Rata anuală a inflației CPI a urcat la 1,8% în octombrie după un avans de 1,7% în septembrie. Economiștii se așteptau la o inflație de 0,3% în octombrie și la o rată anuală de 1,7%.

Datele pozitive privind inflația vin pe fondul unor alte date în general pozitive publicate în ultimele săptămâni, cel mai important fiind raportul privind locurile de muncă nou create în octombrie ce a arătat că economia americană a creat 128.000 de noi locuri de muncă, cifrele fiind trase în jos de factori sezonieri. Acest raport a revizuit și locurile de muncă create în precedentele două luni adăugând 95.000 de noi locuri de muncă create în august și septembrie.

Totodată s-a consemnat în ultima perioadă o accelerare a activității economice în sectorul serviciilor, care reprezintă mare parte din economia Statelor Unite. Deși războiul comercial dintre Statele Unite și China ce ține de peste un an și jumătate a afectat sever sectorul manufacturier, consumatorii au ținut economia americană pe linia de plutire pe fondul creșterilor de salarii ce au demarat o tendință ascendentă după mai multe decenii de stagnare efectivă.

Citește și: Dezastru pentru România- Datoria externă a explodat

În octombrie, prețurile la energie din Statele Unite au crescut cu 2,7% după o scădere de 1,4% în luna precedentă. Prețurile la combustibili s-au scumpit de asemenea cu 3,7% după o ieftinire de 2,4% în septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.