Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata mortalităţii maternale în SUA a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol

Twitter
gravida sarcina

Rata mortalităţii maternale în SUA a crescut în 2020 şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol, conform unor date publicate miercuri, care arată de asemenea că riscul ca femeile de culoare să moară este de trei ori mai mare decât în cazul femeilor albe, relatează AFP.

Mortalitatea maternală este definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept un deces survenit în timpul sarcinii sau în interval de 42 de zile după naştere, dintr-o cauză legată sau agravată de această sarcină sau de felul în care a fost îngrijită, potrivit Agerpres.

Astfel, 861 de femei au murit în total în SUA în 2020.

Prin urmare, rata mortalităţii maternale s-a ridicat la 23,8 de decese la 100.000 de naşteri, conform unui raport al Centrului Naţional de Statistică din Sănătate, publicat miercuri.

Este cel mai ridicat nivel dintre ţările industrializate. Canada înregistrează, de exemplu, o rată a mortalităţii maternale de 7,5 decese la 100.000 de naşteri, conform statisticilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru acelaşi an.

Iar situaţia din SUA nu a făcut decât să se înrăutăţească în ultimii ani: rata mortalităţii maternale era de 20,1 decese la 100.000 de naşteri în 2019 şi de 17,4 în 2018.

În ceea ce priveşte bilanţul pentru 2020, probabil că şi pandemia de COVID-19 a avut un rol, a declarat pentru AFP Donna Hoyert, care a contribuit la raport. Însă această boală nu este menţionată în 88% dintre cazuri şi, prin urmare, nu este responsabilă decât de o parte a tabloului general, a subliniat ea.

Mortalitatea maternală s-a redus în lume în secolului al XX-lea datorită progreselor medicale. Însă începând din anii 2000, SUA au intrat din nou pe o pantă greşită, spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări comparabile, notează AFP.

Ultima dată când rata mortalităţii maternale în SUA a fost atât de ridicată s-a întâmplat, oficial, în 1968, chiar dacă din 2018 se foloseşte o nouă metodologie.

În plus, datele relevă inegalităţi mari.

În 2020, rata mortalităţii maternale a fost astfel de 55,3 la 100.000 de naşteri în rândul femeilor de culoare, comparativ cu 19,1 printre femeile albe.

"S-a demonstrat de nenumărate ori că femeile de culoare nu primesc acelaşi nivel de îngrijiri medicale" în SUA, a explicat pentru AFP Ebony Hilton, anestezistă la Universitatea din Virginia şi expertă în disparităţile în privinţa accesului la servicii de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.