Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RATEN, exceptată de la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

Comisia economică, industrii şi servicii şi cea pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare din Senat au aprobat, luni, un raport comun suplimentar la propunerea legislativă pentru modificarea alin. (3) al art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Raportul a fost adoptat cu un amendament propus de senatorul social-democrat Gheorghe Marin, membru în Comisia economică, ce prevede exceptarea Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) de la acest proiect de lege. "Există o activitate specifică domeniului nuclear şi pentru că acolo se face cercetare şi dezvoltare de sisteme noi avem de-a face cu informaţii ce sunt secrete de stat, aşa cum spune şi legea, şi eu cred că aceasta (n.r. - RATEN) trebuie exceptată de la acest tip de guvernanţă, pentru că acolo trebuie să intre numai membrii care îndeplinesc condiţiile de securitate necesare. Eu v-aş propune să susţinem exceptarea, întrucât este singurul institut de cercetare nucleară care există în România şi în Europa de Est", a precizat senatorul.

Potrivit acestuia, RATEN este un institut cu un reactor nuclear propriu, cu care face investigaţii în domeniul dezvoltării cercetării de tehnologii necesare asigurării suportului ştiinţific şi tehnic naţional pentru domeniul de energetică nucleară, care asigură funcţionarea în condiţii de securitate nucleară a instalaţiilor aferente domeniului. "În afară de faptul că asigură suport tehnologic pentru cele existente, de asemenea (n.r. - institutul) dezvoltă tehnologii noi pentru tipuri de reactori nucleari energetici din generaţia IV. Aici se lucrează cu instrumente specifice domeniului nuclear şi cu secrete. Mai mult, în Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, la articolul 17 litera l) sunt prevăzute ca informaţii secrete de stat 'cercetările ştiinţifice în domeniul tehnologiilor nucleare, în afara celor fundamentale, precum şi programele pentru protecţia şi securitatea materialelor şi a instalaţiilor nucleare''', a arătat el.

Preşedintele Comisiei economice, senatorul Daniel Zamfir, a declarat că "astăzi practic s-a îngropat ordonanţa 109" care prevede posibilitatea selectării managerilor privaţi la societăţile de stat. "Este liber la numiri politice, la CEC, la Eximbank, la compania de apă, la TAROM, ca să nu mai discutăm de celelalte companii din domeniul apărării. Prin întregul pomelnic, acela de societăţi exceptate, practic, Ordonanţa 109 rămâne istorie. Dacă în cazul societăţilor din domeniul apărării, unde se cere certificat ORNISS, ar fi putut fi o discuţie, nu am înţeles de ce de la aplicarea ordonanţei respective sunt exceptate societăţi cum este TAROM-ul sau o companie de apă. Era vorba şi de Regia Autonomă a Protocolului de Stat. Aceste societăţi nu înţeleg de ce nu pot avea un management selectat pe criterii de performanţă. Ce am constatat la comisie întrebându-l pe secretarul de stat (n.r. din Ministerul Finanţelor) în legătură cu procedura de selecţie la CEC, unde iarăşi este revoltător faptul că la CEC Bank procedura a fost pur şi simplu anulată printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la sfârşitul lunii martie. Dacă cineva are o explicaţie pertinentă de ce CEC-ul nu poate avea un management ales pe criteriu de performanţă, eu abia aştept să vedem aceste argumente având în vedere faptul că până acum CEC Bank a avut parte de un management dezastruos. E vorba de managementul care este de doi ani de zile, un manager care a avut multe contra performanţe şi în cadrul managementului domnului respectiv au avut loc şi ingerinţe politice", a susţinut Zamfir.

Şi Alina Gorghiu, membru PNL, s-a opus acestui amendament pe motiv că regulile de bună guvernanţă ar trebui să contribuie la o mai mare transparenţă atât în privinţa regulilor de selecţie a administratorilor, cât şi a proceselor de management. "Cred că putem justifica în foarte puţine cazuri nevoia de a elimina ideea de guvernanţă corporatistă (...). Nu e primul Guvern care încearcă să-şi impună oamenii prin exceptarea de la guvernanţa corporatistă a unor instituţii", a afirmat Gorghiu, conform Agerpres.

Proiectul în cauză a fost întors la comisiile de specialitate din plenul Senatului, săptămâna trecută, după ce au fost depuse mai multe amendamente. Prin proiectul de act normativ, iniţiat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi ALDE, se propune includerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie în excepţiile stabilite prin art.1, alin. 3 din OUG 109 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, ţinând seama de "caracterul de interes public naţional şi cu specific pentru apărare şi securitate naţională a activităţii de meteorologie".

Art.1 - alineat (3) din OUG 109 pe 2011 prevede că "sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă Regia Autonomă "Rasirom" şi Compania Naţională "Romtehnica" SA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.