Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rațiunea îi ține pe bulgari în NATO, inima i-ar arunca în brațele Rusiei: Sondajele relevă un puternic sentiment prorus al bulgarilor

NATO

Există nuanţe evidente în atitudinea publică faţă de NATO în Bulgaria, dar fără extreme sau dramatism, iar ideea unei ieşiri bulgare este pe larg respinsă, a declarat marţi la Sofia directorul Gallup Internaţional, Pârvan Simeonov, prezentând constatările unui sondaj la o discuţie în legătură cu pregătirea Sofiei pentru noile provocări de securitate, relatează agenţia BTA, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Salarii colosale, fără studii superioare! Iată unde puteți câștiga până la 30.000 de lei

Forumul a fost organizat de Institutul Social Ivan Hadjiiski împreună cu Gallup International cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a aderării Bulgariei la Alianţă.

Încrederea în NATO este mai mică decât în UE, iar NATO evocă reacţii mai polarizate din cauza unor sentimente proruse care persistă, notează agenţia bulgară de presă.

Citește și: Bomba a fost aruncată:’România s-ar putea retrage din proiectul…’

Simeonov a declarat că respondenţilor sondajului li s-a pus "întrebarea provocatoare" dacă ar aproba ieşirea Bulgariei din Alianţă. 45% s-ar opune, 26% ar fi de acord şi restul sunt indecişi.

Sprijinul pentru forţele armate bulgare a crescut în ultimii ani, a notat Simeonov.

Citește și: Rareș Bogdan, atacat dur de Liviu Pleșoianu:’Ce om zdravăn poate susține că acest personaj e altceva decât un IPOCRIT de cea mai joasă speță!?’

Elena Poptodorova, vicepreşedinta Asociaţiei Tratatului Atlantic şi fost ambasador bulgar în SUA, s-a declarat sceptică faţă de pregătirea Bulgariei de a face faţă noilor provocări de securitate, având în vedere situaţia internaţională complexă.

Poptodorova a susţinut că rivalităţile dintre ţări consumă resursele şi eforturile politice aproape la fel de mult ca ameninţările teroriste.

Citește și: Vești bune pentru Alina Bica! Decizia pe care a luat-o instanța astăzi

La rândul său, preşedintele Forumului de Securitate de la Sofia, Iordan Bojilov, a comentat că atitudinea faţă de NATO în rândul poporului bulgar a evoluat de la percepţia că este o organizaţie ostilă ână la a deveni membru. Cu toate acestea, din păcate, unele dintre vechile concepţii au rămas în mintea oamenilor.

El a spus că dezinformarea îndreptată împotriva NATO are mai multe obiective: să pună sub semnul întrebării legăturile transatlantice şi loialitatea statelor membre faţă de Alianţă, să stârnească NATO şi UE una împotriva celeilalte şi să sugereze că NATO este inferioară inamicilor săi tehnologic şi militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.