Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Râu din Rusia, colorat în roșu: Cui aparține vina

www.romaniatv.net

Colorarea în roşu a apei unui râu din Marele Nord rus a fost cauzată de una dintre uzinele grupului minier rus Norilsk Nickel, a recunoscut luni, în cele din urmă, compania, care a dat asigurări că fenomenul nu a prezentat niciun pericol pentru mediu, transmite France Presse.

Imaginile spectaculoase luate din aer ale apelor roşii ale râului Daldâkan care traversează kilometri de tundră verde au determinat autorităţile ruse să deschidă o anchetă, la începutul lunii septembrie, avansând ipoteza unei posibile spargeri a unei ţevi de scurgere industriale.

Citește și: Alarmă în Elveţia: Câteva kilograme de explozivi au dispărut dintr-o cazarmă

Arătată cu degetul deoarece posedă uzini în zonă, în apropiere de oraşul Norilsk, compania Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel şi paladiu, a negat iniţial orice scurgere şi a difuzat fotografii ce prezentau o revenire la normal. Luni, însă, a explicat într-un comunicat că a identificat cauza fenomenului.

Potrivit grupului minier, în cadrul modernizării uzinei sale metalurgice Nadejda, s-a procedat la curăţarea unei conducte înainte de asamblare. La sfârşitul acestei proceduri, apă uzată a rămas stocată într-un rezervor protejat de diguri. Dar, ''la 5 septembrie, în urma unor ploi neobişnuit de abundente (50% din media lunară în 24 de ore), unul dintre diguri a debordat şi apa s-a deversat în râul Daldâkan'', a explicat Norilsk.

"În ciuda scurtei schimbări a culorii râului din cauza sărurilor feroase, incidentul nu prezintă niciun pericol pentru populaţie şi fauna râului", a adăugat grupul, asigurând că ia "toate măsurile necesare pentru a identifica zonele cele mai poluate", anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.