Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI CIVIL în Honduras, a fost decretată STARE DE URGENȚĂ, din cauza manifestaţiilor anti-corupție: Armata și poliția au puteri sporite

Guvernul din Honduras a decretat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă starea de urgenţă pentru a pune capăt manifestaţiilor opoziţiei care iau amploare pe teritoriul ţării, protestatarii denunţând o 'fraudă electorală' la alegerile prezidenţiale de duminică, transmite AFP.

Decretul aprobat de preşedintele în exerciţiu Juan Orlando Hernandez 'restrânge pentru o perioadă de zece zile (...) libera circulaţie a persoanelor' între orele 18.00 şi 06.00, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului, Jorge Ramon Hernandez Alcerro, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! Cât de bogat este secretarul de stat Raed Arafat și ce venituri are acesta

După cinci zile de la scrutinul prezidenţial, acesta nu are încă un învingător, iar autoritatea electorală a anunţat o renumărare a unor procese-verbale litigioase. Guvernul din Honduras a anunţat că a oferit poliţiei şi armatei puteri suplimentare, pentru a face faţă tulburărilor sociale, în urma protestelor violente cauzate de alegerile care au avut loc duminică. Printre măsurile luate se numără şi interdicţia de a ieşi din case pe timpul nopţii.

În ultimele zile s-au înmulţit manifestaţiile împotriva unei presupuse fraude electorale, convocate de rivalul de stânga al lui Hernandez, Salvador Nasralla, prezentator vedetă al televiziunii naţionale, nou intrat în politică.

Citește și: Lovitură pentru Gabriela Firea! Refuzul care îi dă peste cap planurile

Preşedintele conservator Juan Orlando Hernandez vrea un nou mandat, dar candidatura sa este contestată de opoziţie pentru că se bazează pe o decizie controversată a Curţii Supreme, care l-au autorizat pe Hernandez să candideze din nou, în pofida interdicţiei înscrise în Constituţie.

Pe măsura numărării voturilor, rezultatele, foarte strânse, s-au inversat în favoarea şefului statului, care se afla vineri în frunte, cu 42,92% din voturi, în faţa lui Salvador Nasralla, din partea Alianţei opoziţiei împotriva dictaturii, creditat cu 41,42% din opţiuni.

Citește și: Declaraţii incendiare făcute de omul săptămânii în Parlamentul European! Reacţii pe subiectele momentului

Simpatizanţii lui Nasralla au ieşit în stradă miercuri şi joi, la apelul său, iar vineri mii de persoane au blocat circulaţia în ţară, declanşând ciocniri cu poliţia.

Cel puţin doi poliţişti şi zece manifestanţi au fost răniţi, dintre care unii de gloanţe, şi au fost operate zeci de arestări. Anterior, un purtător de cuvânt al armatei a avertizat protestatarii să rămână paşnici. „Avertizăm indivizii şi grupurile care provoacă şi produc vandalisme, care duc la haos, dezordine şi distrugere, că acestea sunt infracţiuni pentru care vor ajunge în faţa justiţiei, din respect pentru drepturile omului”, a afirmat purtătorul de cuvânt. Publicarea rezultatelor alegerilor a fost amânată, din cauza acuzaţiilor de fraudare venite din partea opoziţiei.

Citește și: Bugetarii nu se așteptau la asta! Cu câte la va scădea salariul de la 1 ianuarie – procent semnificativ

Populaţia a luat cu asalt benzinăriile şi magazinele alimentare, de teamă că nu va mai putea ieşi pe străzi din cauza tulburărilor. Mai multe magazine au preferat să se închidă şi unele curse internaţionale au fost anulate pe aeroportul din Tegucigalpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.