Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război cultural pe teritoriul României: UDMR Bihor vrea să 'extragă' toate clasele maghiare de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan

Inquam Photos
scoala

Sub comanda lui Cseke Attila, Ministerul Dezvoltării va investi suma colosală de 52 milioane lei pentru reabilitarea Liceului Ady Endre. Acelaşi Cseke se asigură că şcoala va avea şi elevi, cerând mutarea cu forţa a secţiei maghiare de la Colegiul Iosif Vulcan.

Aşa cum a mai făcut-o necontenit în ultimii ani, UDMR Bihor promovează segregarea elevilor maghiari, chiar şi printre cei care deja au optat pentru şcoli mixte.

Cea mai nouă pretenţie a politicienilor este mutarea claselor de pedagogie în limbă maghiară de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, unde se pregătesc viitorii educatori şi învăţători, la Liceul Ady Endre. Rivalii politici de la PPMT acuză faptul că taman cei afectaţi de schimbare nu au fost consultaţi, de parcă tinerii n-ar avea nimic de spus despre viitorul lor, conform ebihoreanul.ro.

În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit că, fără să anunţe public şi, mai ales, fără o consultare transparentă a celor vizaţi, UDMR a cerut Primăriei şi Inspectoratului Şcolar să înfiinţeze o nouă şcoală maghiară, prin preluarea secţiilor maghiare de la şcolile Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu şi Ioan Slavici. Propunerea era cu atât mai controversată cu cât prevedea că elevii vor fi înmatriculaţi la noua şcoală, dar vor rămâne fizic în şcolile pe care le-au ales. Altfel spus, şcoala nouă se înfiinţa nu de dragul elevilor, ci mai degrabă pentru a asigura noi posturi de conducere şi administrative.

La acea vreme, propunerea a fost trimisă primarului Ilie Bolojan sub semnătura liderilor UDMR Bihor Cseke Attila şi Szabó Ödön, dar şi a liderilor cultelor religioase maghiare şi a Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din Bihor, un "satelit" al UDMR. După cum a dezvăluit BIHOREANUL, părinţii, elevii şi profesorii nu au fost de acord cu "reforma", aşa că şi Bolojan a spus pas.

Documentul de atunci mai avea un punct, respins şi el: mutarea claselor de pedagogie în limba maghiară de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan (fostul Liceu Pedagogic) la Liceul Teoretic Ady Endre, o şcoală în care singura limbă de predare este maghiara.

Argumentul UDMR? Viitoarele cadre didactice maghiare ar trebui pregătite "în circuit închis", adică, în traducere liberă, într-o şcoală controlată exclusiv de politicienii maghiari, nu într-una românească.

BIHOREANUL a aflat că această pretenţie a fost readusă în actualitate de UDMR. Pe 18 ianuarie 2022, o adresă semnată de aceiaşi iniţiatori a fost trimisă Inspectoratului Şcolar, cu solicitarea ca din toamnă secţia pedagogică să se mute, cu tot cu elevii care acum sunt în clasele IX-XI.

Documentul nu lămureşte dacă mutarea a fost cerută de profesorii, părinţii şi elevii de la cele două şcoli, dacă aceştia au fost consultaţi sau de ce ar fi mai bine pregătiţi viitorii dascăli maghiari la Liceul Ady Endre. De asemenea, nu explică de ce segregarea ar fi benefică elevilor care deja au ales o şcoală mixtă. În schimb, iniţiatorii invocă principiul echităţii şi accesului la educaţie, dreptul la exprimarea identităţilor etnice, de parcă la Iosif Vulcan tinerii de etnie maghiară nu ar avea parte de aceste drepturi.

Orbán Mihály, membru PPMT şi reprezentant al Primăriei Oradea în Consiliul de Administraţie al Colegiului Iosif VulcanÎn schimb, demersul UDMR e criticat vehement de adversarii politici din PPMT. "Dorinţa nu este a comunităţii, ci este o găselniţă a domnului Szabó, pentru că şi-au dat seama că nu vor avea suficienţi copii la Ady. Dar nimeni nu i-a consultat pe părinţi sau profesori", afirmă Orbán Mihály, membru PPMT şi reprezentant al Primăriei în Consiliul de Administraţie al Colegiului Iosif Vulcan.

Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan spune că "oricât de cinic pare, dacă e mai bine pentru elevi să înveţe într-o şcoală mixtă sau exclusiv maghiară se va decide... la Bucureşti". "Am transmis solicitarea către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, singura instituţie care poate aproba această modificare în reţeaua şcolară", explică inspectorul şcolar general Horea Abrudan.

Şeful IŞJ Bihor refuză să se pronunţe dacă măsura ar fi bună sau rea. În schimb, precizează că în situaţii similare, deznodământul n-a fost cel scontat. "Îmi aduc aminte cum, în urmă cu 6 ani, când s-au mutat clasele maghiare de la colegiile Traian Vuia şi Mihai Viteazul la liceele Szent László şi Lorántffy Zsuzsanna, mulţi elevi maghiari s-au transferat în clasele româneşti şi mulţi profesori maghiari căutau disperaţi ore cu care să-şi completeze catedrele, ca să nu plece", spune Abrudan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.