Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război deschis la Vatican. Papa Francisc a trecut la ofensivă

revista presei

România Liberă:

În mesajul său anual de Crăciun pentru cardinalii, episcopii şi preoţii care gestionează Sfântul Scaun, Suveranul Pontif a atacat birocraţii de la Vatican şi „setea lor de putere“, o premieră în istoria micului stat catolic din inima Romei... Niciodată Suveranul Pontif nu a avut un discurs atât de sever faţă de propria „casă“. În discursul său, ținut în faţa membrilor Curiei în sala Clementine de la Vatican, ex-cardinalul argentinian Bergoglio a enumerat „15 maladii grave“ care ameninţă înaltul cler şi a desemnat aceste patologii cu formule ca „Alzheimer spiritual“, „fosilizare mentală“, „planificare expert-contabilă“, „rivalităţi pentru glorie“ sau „orchestră care emite note false“. Sibilinic, Papa a calificat drept„omucideri cu sânge rece“ calomniile, bârfele şi denunţarea în presă a „lucrurilor private“. E l a precizat că „preoţii sunt ca avioanele. Sunt pe prima pagină a presei atunci când se prăbuşesc“. A spus „stop comploturilor“ şi a sfătuit cardinalii şi episcopii „să aibă grijă de tentaţia de a se simţi nemuritori, să meargă în cimitire unde se află atâtea persoane care se considerau indispensabile“. Mondenităţi şi rivalităţi, zâzanii şi calomnii, narcisismul ambiţiei, terorismul bârfei – sunt cuvinte extrase din mesajul Papei Francisc referitor la intrigile de la Vatican.Papa Francisc a trecut la ofensivă faţă de inamicii săi din ce în ce mai numeroşi sub cupola Vaticanului. Popularitatea sa în opinia publică este pe măsura detestării pe care o suscită în această Curie pe care încearcă să o reformeze. Tradiţionaliştii nu mai suportă deschiderile Papei la sinodul din mai spre divorţaţii recăsătoriţi şi faţă de homosexuali. „Notabilii“ italieni din Sfântul Scaun nu gustă lecţiile de umilinţă, renunţarea la paradisele fiscale ale Vaticanului şi înlăturarea fostului număr 2, cardinalul Tarciso Bertone, care distribuia privilegiile unuia şi altuia. Apropiaţii lui Benedict al XVI-lea l-au părăsit pe argentinian estimând că se îndepărtează de doctrină. Anglo-saxonii nu acceptă ridicarea totală a omerta – legea tăcerii – asupra pedofiliei sau scandalurilor financiare. Victime ale acestei transparenţe, franciscanii, suspectaţi că alimentează seifurile negre, sunt în frondă contra „iezuitului Bergoglio“. Acesta i-a avertizat că „Sfântul Petru nu avea conturi în bancă“.

Evenimentul Zilei:

Aproape toți cei vinovați pentru cele peste 1.000 de crime comise în timpul Revoluției din 1989 duc o viață liniștită de 25 de ani. Au convingerea că au scăpat și că nimic nu mai poate să-i aducă în fața unui judecător, pentru a suporta consecințele faptelor lor. Fac toți parte dintr-o piramidă a crimei în vârful căreia se află Ion Iliescu, persoana care a preluat puterea după 22 decembrie, când Nicolae Ceaușescu a pierdut totul. Până în 22 decembrie, cât timp Nicolae și Elena Ceaușescu au controlat situația, piramida morții luase 126 de suflete. După 22 decembrie, ziua în care dictatura s-a prăbușit, piramida morții a înghițit 978 de suflete. Cei care au trăit evenimentele, cei care au citit tone de documente despre evenimente, dar și cei care se uită neștiutori la aceste cifre ajung la aceeași întrebare inevitabilă: Ceaușescu a fost condamnat la moarte și executat pentru crimele Revoluției, 126 de suflete.Cum de nu plătește nimeni pentru cele 978 de vieți curmate după ce Ceaușescu a pierdut orice putere?Cel mai bine poate să răspundă Ion Iliescu. Personaj care negocia viitorul României la Ambasada URSS, la două zile după ce cuplul Ceaușescu fusese lichidat. Discuția de la Ambasada URSS, din 27 decembrie 1989, unde Ion Iliescu stabilea viitorul României cu ambasadorul Moscovei conține toate explicațiile pentru morții de după 22. Teroriștii și crimele comise în luptele imaginare cu ei erau perdeaua de fum de care Iliescu avea nevoie pentru a putea perpetua comunismul, tras cu cheița din URSS. Aceeași perdea de fum criminală a apărut din nou, mai târziu, prin mineriade, atunci când Iliescu a constatat că în Piața Universității sunt mii de oameni care nu se lasă mințiți.Mecanismele care i-au permis lui Iliescu să scape nepedepsit pentru crimele Revoluției și pentru mineriade sunt complicate, dar unul dintre ele se vede cu ochiul liber, după 25 de ani: compromiterea revoluționarilor prin tot felul de beneficii abil acordate în numele recunoștinței pentru „curajul” din zilele Revoluției.

Digi24:

Un politician suedez critică România, arătând că Guvernul finanțează construcția Catedralei Mântuirii Neamului, în loc să se preocupe de bunăstarea poporului român.Uniunea Europeană ar trebui să ceară României să îşi îndeplinească obligaţiile de membru şi să pună nevoile oamenilor săraci înaintea proiectelor de construcţie a unor clădiri „faraonice”, afirmă Jenny Sonesson, membru al Partidului Liberal suedez. „Înnebunesc când mă gândesc la faptul că Guvernul român prioritizează construcţia de biserici, în faţa bunăstării poporului român", scrie politicianul, de profesie asistent social şi fost consilier în cadrul Guvernului suedez. Imaginea României rurale contrastează puternic cu proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului. „Într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa sunt alocate resurse pentru construirea unei catedrale cu înălţime de 125 de metri, cu arce aurite, în timp ce o mamă și 4 copii sunt forţaţi să trăiască într-o cocioabă lipsită de căldură şi electricitate”, arată politicianul liberal. Jenny Sonesson precizează că statul român contribuie financiar la construcţia catedralei, fără ca suma exactă a acestei contribuţii să fie ştiută, deoarece politicienii români sunt dependenţi de susţinerea membrilor clerului în campaniile electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.