Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război hibrid dus de Moscova: Parisul denunţă o campanie de dezinformare rusă care vizează marile cotidiene franceze

bangkokpost.com
dezinformarea

Franţa a acuzat marţi Rusia că desfăşoară o amplă operaţiune de ingerinţă digitală prin publicarea de articole false în marile ziare franceze ostile Ucrainei, acţiuni ce arată războiul hibrid dus de Moscova, relatează AFP.

''Autorităţile franceze au pus în evidenţă existenţa unei campanii de manipulare a informaţiilor contra Franţei implicând actori ruşi şi la care au participat entităţi de stat sau afiliate statului rus, amplificând informaţiile false'', a spus ministrul de externe francez Catherine Colonna, într-o declaraţie citită de purtătoarea sa de cuvânt, Anne-Claire Legendre.

Ea a adăugat că Parisul se află în legătură strânsă cu aliaţii săi pentru ca ''războiul hibrid desfăşurat de Rusia să eşueze''.

Campania a vizat website-urile mai multor media, dar şi pe cel al Ministerului de Externe francez şi alte website-uri guvernamentale, a precizat purtătoarea de cuvânt.

''Implicarea ambasadelor şi a centrelor culturale ruse care au participat activ la amplificarea acestei campanii, inclusiv prin intermediul conturilor lor oficiale pe reţelele sociale, este o nouă dovadă a strategiei hibride pe care Rusia o pune în practică pentru a submina condiţiile unei dezbateri democratice'', a declarat şefa diplomaţiei franceze.

Operaţiunea dezvăluită de guvern este mai exact ''a doua etapă a unei campanii deja cunoscute, dar cu moduri de acţiune mai sofisticate şi menite a fi mai puţin vizibile'', a explicat pentru AFP o sursă implicată în acest dosar.

Este vorba despre operaţiunea Doppelgranger, documentată deja anul trecut mai ales de către organizaţia europeană EU DisinfoLab şi gigantul american Meta.

La finalul lunii septembrie 2022, Meta a anunţat că a zădărnicit pe platforma sa Facebook o operaţiune ''de influenţă secretă'' provenind din Rusia.

''Meta spera că după raportare această operaţiune va înceta, dar nu a fost cazul'', a explicat sursa citată.

Cel puţin patru cotidiane franceze - Le Parisien, Le Figaro, Le Monde şi 20 minutes - au fost victime ale operaţiunii, însă au fost vizate şi alte mari instituţii de presă, în special germane (FAZ, Der Spiegel, Bild, Die Welt).

Hackerii produceau articole false pe o pagină absolut identică cu cele ale webiste-ului oficial al acestor media, dar cu un nume de domeniu diferit, de exemplu .ltd în loc de .fr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.