Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în fașă pe statutul PNL. Planul lui Orban de demitere și control al liderilor de filiale

Agerpres
Ludovic Orban

Conducerea  PNL se pregătește de noi lupte  intestine.  Și nu neapărat  din cauza numărului mare de pretendenți la puținele candidaturi considerate  eligibile la viitoarele alegeri europarlamentare, ci mai degrabă pe fondul dorinței lui Ludovic Orban de a  îmboldi unele filiale să rupă blaturile cu PSD și să tragă în campanie, inclusiv prin demiteri de lideri de  filiale. Pus pe fapte,   liderul PNL a încercat să impună schimbarea unor lideri de organizații, cunoscuți pentru legăturile lor cu PSD, dar s-a lovit de  statutul partidului. Acum  bătălia se duce pentru schimbarea acestui document, iar șefii de organizații dau deja semne că se opun acestor  intenții care le-ar putea afecta liberatea de mișcare și ar centraliza puterea în Modrogan.

Ion Cristoiu, ipoteză surprinzătoare: ce înseamnă gestul lui Dragnea și Tăriceanu de a lipsi de la ambasada SUA

Au trecut mai bine de trei luni  de la decizia Biroului Executiv de a propune demiterea din funcție a  liberalului Florin Alexe din fruntea  organizației de Sector 3, laolaltă cu restul conducerii acestei organizații. "Am luat decizia de a demite conducerea filialei Sector 3, a preşedintelui Florin Alexa şi a Biroului Permanent al Sectorului 3. (...) Ştiţi foarte bine că Robert Negoiţă i-a trimis pe cetăţenii români, dacă nu le convin taxele pe care le propune, să se ducă în Madagascar. Obiectivul nostru este ca noua conducere care va fi aleasă să îl trimită pe Robert Negoiţă în Madagascar, alături de prietenul şi colegul lui de partid care şi-a găsit un soi de azil în Madagascar, Radu Mazăre. (...) Ne dorim să declanşăm o ofensivă extrem de puternică împotriva actualului primar al Sectorului 3, care se vede din ce în ce mai clar că risipeşte banul public, vine numai cu propuneri care sunt împotriva interesului cetăţenilor, regulamentul de parcări, care a comis nenumărate ilegalităţi", declara Ludovic Orban după şedinţa BEX din 30 martie.

În mod normal, pentru ca decizia  să fie operațională, ea ar fi trebuit validată în cadrul Biroului Politic Național al partidului.  Numai că Ludovic Orban nu a mai convocat de aproape jumătate de an acest Birou de conducere. deși în trecut era  adeptul respectării la sânge a statutului PNL.

În conformitate cu Statutul PNL, Consiliul Naţional se convoacă o dată la şase luni şi s-a împlinit termenul, iar BPN se întâlneşte cu o periodicitate lunară", explica anul trecut  liderul liberal..

Operaţiune de destructurare a PSD: Întâlnirea secretă ce-i poate fi fatală lui Liviu Dragnea – ce s-a pus la cale

De atunci însă, ședințele BPN  au putut fi numărate  pe degetele de la o singură mână.  Între  timp s-au adoptat o serie de măsuri organizatorice, menite a îmbunătăți activitatea și  capacitatea electorală de mobilizare a  partidului. Totul sub imperiul  unor sancțiuni dure pentru conducerile de filiale,  care ar fi picat, de două ori la rând,  evaluările trimestriale  efectuate de vicepreședinții regionali trimiși de la  centru.

Motivele  pentru care BPN-ul a  devenit  doar o structură de conducere pe  hârtie pot fi regăsite în același statut al PNL. Compus din membrii BEx, președinții organizațiilor de nivel județean, liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul României și Parlamentul European, președinții la nivel național ai organizațiilor interne și din foștii lideri de partid  cu drept de vot,  BPN-ul PNL "analizează, coordonează, sprijină și evaluează activitatea filialelor teritoriale și dispune măsurile ce se impun pentru îndeplinirea obiectivelor ce decurg din strategia și programele politice ale PNL; poate hotărî demiterea președintilor BPJ și/sau dizolvarea BPJ, în cazul încălcării grave a hotărârilor sau deciziilor partidului, cu votul a 2/3 din membrii BPN
", se arată  la art 86 lit. r din acest statut.

Pentru Ludovic Orban înseamnă că are nevoie de cel puțin 50 din totalul de 75 de membrii BPN pentru ca o propunere de demitere din BEX-ul dominat de el și  oamenii săi să fie  validată în acest birou de conducere.

O realitate deloc probabilă în momentul de față, mai ales când vine vorba de o măsură impopulară, precum demiterea unui lider de filială.

"Orban nu mai dispune de o astfel de majoritate în BPN. Din această cauză nu am mai avut ședințe de luni bune, pentru că știe  că nu va avea  șanse de succes cu propunerea de  schimbare din funcție a lui Alexe", ne-au explicat surse din conducerea liberală.

În prezent, Alexe conduce încă filiala de Sector 3, sprijinit de  liderul PNL București,  Cristian Bușoi, dar și de alți lideri de filiele de sector sau din teritoriu.  O alianță dictat mai mult din interes, pentru supraviețuirea politică.

"Toți știu că Orban vrea să dea un exemplu prin Alexe și că în cazul în care  acesta pică, vor mai urma și alții. Ca urmare, nimeni nu este  cu adevărat interesat să lase din mână o pârghie precum cea prevăzută în statut", mai susțin sursele citate.

O prevedere statutară pe care însă Ludovic Orban  are tot interesul să o modifice. Conform acelorași surse,  liderul PNL ar prefera mai întâi organizarea unui Consiliu Național, în această vară, pentru a schimba statutul, astfel încât  demiterea unui lider de organizație să se poată valida în BPN doar cu o majoritatea simplă și nu cu cea calificată de două treimi, din prezent.

"În mod normal, la acest Consiliu ar trebui prezentate doar criteriile de selecție și modalitatea de alegeri interne pentru candidații la europarlamentare. Acum însă  se anunță noi schimbări la statutul partidului. Va ieși însă iureș mare. Liderii de filiale nu vor accepta  să revenim  ca pe vremea lui Tăriceanu când deciziile se luau numai de la centru și erau impuse în teritoriu", avertizează sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.