Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în toată regula între Turcia și Siria - Armata lui Bashar al-Assad a lovit în plin în plin forțele turce. Riposta a venit imediat

NeoGAF
fosfor alb bombardament

Un bombardament al forțelor de la Damasc asupra forțelor turce din regiunea Idlib a dus la moartea a patru soldați turci și rănirea altor nouă, transmite Reuters potrivit news.ro.

Forţele turce au reacţionat imediat, distrugând ţinte din regiune Idlib, a anunţat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat, fără să explice cum ar reacţionat militarii ţării sale.

Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinute de aviaţia rusă, a avansat recent în Idlib, iat preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că Turica ar putea lansa o operaţiune militară în regiune, dacă luptele nu vor înceta.

Citește și: Care sunt cetățenii cu cel mai mare risc în fața coronavirusului

Turcia, care găzduieşte deja 3,6 milioane de refugiaţi din Siria, se teme de un nou val de migranţi din Idlib. Forţele turce au 12 posturi de observaţie militare în regiune, înfiinţate în urma unui acord convenit în 2017 cu Rusia şi Iran. Mai multe dintre aceste posturi au fost între timp înconjurate, în urma avansării forţelor guvernamentale siriene.

Bombardamentele efectuate de forţele guvernamentale siriene au avut loc ”împotriva trupelor noastre trimise ca întăriri pentru a preveni ciocnirile din Idlib, în pofida faptului că poziţiile lor au fost comunicate în avans”, arată comunicatul Ministerului turc al Apărării.

Idlib este ultima regiune controlată de rebeli, în urma războiului civil din ultimii nouă ani, iar Erdogan acuză Rusia să încalcă acordurile pentru reducerea luptelor din regiune, o acuzaţia pe care Moscova a respins-o vineri.

Artileria şi aviaţia turce au bombardat luni poziţii ale regimului sirian, în nord-vestul Siriei, omorând cel puţin şase militari, ca ripostă la tiruri soldate cu patru morţi de partea turcă, relatează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că între 30 şi 35 de militari ai regimului au fost ucişi.

Însă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), un ONG, a anunţat că şase militari ai regimului au fost ucişi.

”Avioanele noastre (de tip) F-16 şi piesele noastre de artilierie bombardează în acest moment ţinte definite de serviciile noastre de informaţii”, a anunţat Erdogan într-o conferinţă de presă şa Istanbul.

Ministerul turc al Apărării a anunţat anterior moartea a patru militari turci în provincia Idleb, în urma unor tiruri de artilerie susţinute ale regimului de la Damasc.

Alţi nouă militari turci au fost răniţi, între care unul grav, potrivit ministerului.

Aceste schimburi de tiruri cresc cu un nivel tensiunea la Idleb - ultimul bastion dominat de jihadişti şi rebeli în Siria.

Turcia a desfăşurat militari în mai multe posturi de observaţie în regiunea Idleb, în cadrul unuiacord încheiat cu Rusia vizând să conducă la o încetare a violenţelor.

Însă forţele regimului lui Bashar al-Assad, susţinute de Moscova, şi-au intensificat de mai multe săptămâni ofensiva în această provincie, multiplicându-şi bombardamentele sângeroase.

Ankara, care sprijină grupări rebele siriene, a ridicat tonul în ultimele zile şi a mers până la a critica Rusia, cu care Turcia cooperează, cu toate acestea, strâns în Siria.

Citește și: Ministrul Educației, pe CAI MARI în PNL: Monica Anisie a primit oficial o funcție de conducere

”Vreau să mă adresez mai ales autorităţilor ruse: interlocutorul nostru nu sunteţi voi, ci este regimul (sirian). Nu încercaţi să ne obstrucţionaţi”, a declarat Erdogan luni.

”Nu putem rămâne tăcuţi în timp ce militarii noştri cad martiri. Vom continua să cerem socoteală”, a adăugat el.

Potrivit presei turce, Ankara a desfăşurat întăriri în posturile sale de observaţie în ultimele zile.

Confruntări directe între armata turcă şi forţele regimului sirian au fost rare de la începutul războiului care devastează Siria din 2011.

În 2016, Ankara a acuzat regimul de la Damasc după uciderea a patru militari într-un bombardament aerian în regiunea Al-Bab (nord). Rusia a respins orice implicare a forţelor sale sau ale regimului al-Assad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.