Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în Ucraina - Șeful căilor ferate ucrainene dezvăluie secretele călătoriei premierilor din Polonia, Cehia și Slovenia către Kiev

Inquam Photos / Casian Mitu
Inquam refugiati ucraina tren

Directorul Căilor Ferate Ucrainene a declarat că prim-miniştrii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei, care au călătorit cu trenul marţi la Kiev pentru o întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski, au făcut "un pas important" pentru a-şi arăta sprijinul pentru ţara sa devastată de război, deşi unul "naiv".

"A fost cu adevărat important pentru noi, chiar dacă a fost naiv", a declarat Oleksandr Kamişin miercuri pentru CNN.

Kamişin a catalogat iniţiativa drept naivă, deoarece delegaţia liderilor UE şi-a anunţat planurile de călătorie în timp ce încă se afla pe drum spre capitala Ucrainei.

Kievul a fost terorizat de o campanie de atacuri aeriene ruseşti care au lovit zone rezidenţiale în ultimele zile, inclusiv câteva blocuri de apartamente - ceea ce a determinat o stare de asediu de 35 de ore care a început marţi seară.

Sistemul feroviar din Ucraina nu este imun la aceste atacuri. Însă, marţi dimineaţă premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunţat că, împreună cu prim-ministrul sloven, Janez Jansa, şi omologul lor ceh, Petr Fiala, se îndreaptă spre Kiev.

"Le-am păstrat secretul, dar când am văzut că s-a publicat ceva pe internet, m-a surprins. Nu am înţeles acest lucru", a spus Kamişin pentru CNN.

În timp ce se afla pe drum, Morawiecki a scris într-o postare pe Facebook: "Este de datoria noastră să fim acolo unde se scrie istorie. Pentru că nu este vorba despre noi, ci despre viitorul copiiilor noştri care merită să trăiască într-o lume fără tiranie."

Fiala, de asemenea, a postat pe Twitter că "scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei".

Preocupările cu privire la securitate au fost pe primul loc în mintea şefului reţelei feroviare în vârstă de 37 de ani încă de la începutul războiului.

Kamişin şi adjuncţii săi au petrecut ultimele trei săptămâni străbătând ţara, gestionând în mişcare cei 321.000 de angajaţi ai căilor ferate şi cele aproximativ 1.450 de gări. Conducerea căilor ferate reprezintă o ţintă pentru bombele ruseşti, consideră el, aşa că a fi aproape în permanenţă în mişcare este o chestiune de securitate personală.

"Nici copiiilor mei nu le spun 'Hei, nu vă dezvăluiţi locaţia', deoarece toată lumea ar trebui să înţeleagă că este război. Nu pot instrui prim-miniştri", a spus el.

Potrivit lui Kamişin, a fost ideea premierilor de a se deplasa la Kiev cu trenul, considerând că acesta este cel mai sigur mijloc de transport. Responsabilul ucrainean a fost de acord cu deplasarea, în ciuda faptului că o gară din Zaporojie a fost lovită miercuri dimineaţă, la scurt timp după vizita lor, de o bombă rusească, ce a lăsat o gaură de mărimea unui crater pe şine şi a avariat gara.

"Orice persoană inteligentă ar alege trenul în locul unei maşini în aceste zile", a adăugat el. "În ciuda bombardamentelor, gările şi trenurile sunt cele mai sigure locuri din ţară în acest moment."

Kamişin a menţionat că delegaţia a călătorit cu un tren special, având patru dintre cele mai noi vagoane de dormit. Restul pasagerilor făceau parte din delegaţie sau din personalul de securitate.

"Era un tren normal, obişnuit, cu vagoane normale ", a spus el. " Aşa că (traseul delegaţiei) nu a fost mai special decât celelalte...A fost aceeaşi rută pe care o parcurg şi pasagerii obişnuiţi."

Călătoria a durat în jur de opt sau nouă ore, a precizat Kamişin. Liderii au petrecut câteva ore cu Zelenski şi echipa sa înainte de a lua un tren de noapte înapoi în Polonia.

"Pentru mine, este cea mai bună evaluare a căilor ferate dacă prim-miniştri străini au ales calea ferată în loc de maşină sau elicopter sau orice altă opţiune", a mărturisit el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.