Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război mocnit pe funcții în PSD. Miniștrii aflați pe indexul fiecărei tabere. Visul baronilor, motiv de frisoane pentru Dragnea

ziaruldevalcea.ro
sigla PSD

În PSD lupta pe cine supraviețuiește din actualul Executiv, cum, în ce formulă, pe ce funcții și cine își va impune favoriții, a ajuns în faza preliminară a jocului cu cuțitele pe masă. Urmează faza evaluării Executivului Tudose, iar grupările din PSD au început să joace tare, pentru a testa apele și a-și face cunoscute pretențiile pentru cei care sunt dispuși să-și negocieze susținerea în schimbul unor noi poziții de influență în Guvern.

Liderii social-democrați cu ambiții de mărire pentru ei sau pentru protejații lor caută să profite de conflictul dintre Mihai Tudose și Liviu Dragnea pentru a obține cât mai multe avantaje atunci când se va ajunge la tranșarea acestui război fie în Comitetul Executiv al partidului, fie printr-un Congres Extraordinar în primăvară, cum deja se vehiculează de o parte din conducerea PSD.

Vezi și: Ambasada Olandei reacționează, după controvesata cină a ambasadorului cu persoane care au probleme penale

Așa cum Dragnea s-a angajat acum șase luni, la fiecare jumătate de an se face evaluarea prestației miniștrilor din executivul susținut de PSD și ALDE. Evaluarea ar trebui făcută de premier și prezentată colegilor de partid la începutul lunii febrauarie. Doar că, la fel ca în cazul lui Sorin Grindeanu, Dragnea nu are încredere în evaluarea lui Tudose, mai ales că pe index au fost puși o serie de miniștri și chiar un vicepremier, care au schimbat tabăra în ultima vreme, susțin surse din conducerea PSD.

În aceste condiții, evaluarea lui Tudose ar putea fi confruntată cu propria evaluare a partidului, ce va fi demarată la cererea lui Dragnea de către așa-zisele departamente interne reînființate ale ale PSD.

Cum însă aceste departamente există însă numai pe hârtie nu și de facto, este de așteptat ca Dragnea să recurgă la serviciile aceluiași Darius Vâlcov, cel care i-a oferit muniția atât de necesară acum jumătate de an pentru a justifica debarcarea propriului guvern Grindeanu prin moțiune de cenzură în Parlament, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

Considerat noua eminență cenușie a PSD, fostul senator, trimis în judecată în mai multe dosare penale, lucra ultima dată la Guvernul României pe un post de consilier. Și nu oriunde, ci chiar în curtea lui Marcel Ciolacu, vicepremierul fără portofoliu, devenit peste noaptea de Anul Nou, beneficiarul unei ordonanțe de urgență dată de Tudose prin care poate beneficia de propriul aparat de lucru format din consilieri și secretari de stat.

Vezi și: S-a aflat: De ce a divorțat realizatoarea Antena 3 Dana Grecu după aproape 20 de ani

Ori în PSD nu mai este un secret că Ciolacu s-a transformat din vâslașul lui Dragnea în cârmaciul lui Tudose. Iar acum atât Ciolacu, cât și prietenul său din copilărie, Lucian Romașcanu , inslata ministru al Culturii se regăsesc pe lista de eliminări întocmită de Dragnea.

Din postura de vicepremier pe probleme speciale, Ciolacu caută să racoleze cât mai mulți lideri de filiale prin promisiuni legate de finanțâri de al bugetul de stat pentru proiectele locale ale acestora. Iar Drganea nu poate tolera această stare de lucruri.

Deja Tudose și apropiații săi s-au erijat în timpul dezbaterii bugetului de stat pentru noul an, în cei care au cu adevărat pâinea și cuțitul cu care să o împartă către cei interesați. Această imagine a fost întărită și de jocul dublu parcticat de unii lideri grei cu influență în partid care-și doresc mai multă liberate de mișcare și independență pe viitor față de conducerea de partid. Printre ei se numără președintele Executiv al PSD, Nicolae Bădălău și Paul Stănescu, cel din urmă instalat în locul lui Sevil Shaideh la cârma celui mai important minister din punct de vedere a resurselor financiare, cel al Dezvoltării Regionale.

Potrivit surselor citate, Bădălău și Stănescu își doresc reîntoarcerea vremurilor bune din perioada Geoană. Atunci partidul se afla mai mult în mânile baronilor locali decât a conducerii de la București, iar puterea era mult mai descentralizată, permițând celor din teritoriu să-și impună fără fasoane proprii reprezentanți în portofolii ministeriale sau în fruntea autorităților și agențiilor guvernamentale dorite. Acum însă, Dragnea este perceput din ce în ce mai mult ca un obstacol în calea atingerii acestui obiectiv.

Vezi și: Sforăitul, pericol pentru sănătate. Patru măsuri esențiale înainte de a ajunge la medic

"Nimic nu s-a făcut până acum fără asentimentul, scris sau verbal al lui Dragnea. Nici măcar o numire sau o alocare importantă de fonduri. Totul a trecut mai întâi prin cabinetul său de președinte și abia apoi prin Executiv. Iar la Guvern , de când Dragnea și-a pierdut încrederea în Ciolacu, nimic nu mișcă fără să fie informat Marian Neacșu. Normal că unora nu le poate conveni situația și văd în Tudose instrumentul necesar pentru a răsturna roata în favoarea lor", ne-au explicat sursele citate.

Între timp, Dragnea nu stă cu mânile în sân. După duelul verbal purtat prin interviuri cu premierul Mihai Tudose, liderul PSD a anunțat o posibilă restructurare a Guvernului, sub masca "eficientizării" actului public. Odată cu analiza miniștrilor, Dragnea vrea să scuture și sistemul numirilor membrilor din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, în fapt un mesaj de forță către cei care îi contestă autoritatea în partid că dispune încă de instrumentele necesare pentru a le șubrezi pozițiile prin eliminarea protejaților acestora din aceste structuri de conducere.

„Vreau să vedem cine, de unde, cum, de ce şi fiecare om care este numit într- un Consiliu de Administraţie dacă acolo îi este locul, pentru că din ce am înţeles eu mai demult aceşti oameni, înainte să fie puşi acolo, sunt verificaţi de anumite instituţii. Vreau să vedem, pe de o parte, dacă au fost verificaţi şi dacă au ajuns cum trebuie, iar, pe de altă parte, o minimă analiză a activităţii şi dacă sunt acolo, adică dacă au cât de cât legătură”, a avertizat Dragnea la începutul acestui an.

Potrivit surselor citate, restructurarea Guvernului prin desființarea unor ministere și comasarea altora într-o serie de ministere mamut pentru o așa-zisă eficientizare ar constitui varianta de rezervă pentru Liviu Dragnea în cazul nu va ajunge la un compromis pe lista de remaniabili care va reieși în urma evaluării prestației actualilor miniștri din Cabinetul Tudose.

Nu este de mirare că Paul Stănescu se simte și el vizat și caută să prevină, prin orice mijloace, scenariul deloc dorit al unei eventuale maziliri din funcție, fiind unul din primii social-democrați care s-au pronunțat deja împotriva ideeii unui Congres Extraordinar în această primăvară sau a unei eventuale restructurări guvernamentale.

"Cei care se simt cu musca pe căciulă și le e teamă că evaluarea îi va lăsa fără funcții sau influență în actualul Executiv s-au adunat în spatele lu Tudose și-l împing să-și asume o luptă deschisă cu Dragnea la viitorul CEX sau Congres. Alții, ca Bădălău, își doresc Congres rapid pentru a-și folosi zestre de voturi ca pârghie de negociere pentru plantarea propriilor oameni unele ministere. E deja știut că Bădălău și ai săi vor Transporturile și Sănătatea, Tudose îi vrea zburați din Guvern pe Mișa și pe Carmen Dan, iar Dragnea nu mai suportă prezența lui Ciolacu și a colegului său de bancă, Romașcanu. Cum se pot împăca toate aceste planuri fără război nu știu. Știu însă că întreg partidul va avea de pierdut dacă se va ajunge la conflict deschis", ne-a dezvăluit unul din vicepreședinții PSD actuala stare de lucruri.

Până acum, Mihai Tudose a evitat să se pronunțe cu privire la oportunitatea unui congres extraordinar al PSD., preferând un joc de așteptare în această direcție.

„Deocamdată avem o mulţime de lucruri de făcut anul viitor la guvern.(..) Oricând o discuţie de tip doctrinar în partid este binevenită. Când va fi, cum va fi, când vom stabili că este necesar... vă vom anunţa”, s-a limitat să comenteze premierul propunerea colegilor de partid.

Deja pe la colțuri se vorbește despre posibilitatea ca Dragnea să joace cu mandatul de președinte pe masă pentru a obține din nou votul de încredere din partea colegilor de partid și a demonstra astfel în fața celor care îi contestă autoritatea că nu au nicio șansă să răstoarne actuala stare de lucruri în cadrul unui Congres extraordinar. Numai că președintele PSD este ales în mod uninominal de către toți membrii partidului și tot așa poate fi revocat. O situație care poate fi însă schimbată, fiind preconizate apariția unor serii de propuneri de modificare a Statutului PSD în caz de Congres, mai susțin sursele citate.

Primul test va fi dat de taberele aflate în cursă la Comitetul Executiv de luni, convocat pentru a rezolva situația portofoliului de la Ape și Păduri, vacantat de Doina Pană pe motive de probleme de sănătate. Nu puțini sunt ce din partid care susțin că gestul Doinei Pană a fost unul premeditat, la cerere, pentru a descătușa energiile latente din partid și a declanșa prima etapă din noua luptă pentru putere din PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.