Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOI pe față între femeile premier ale Marii Britanii și Scoția: Se pare că Brexitul se amână

Şefa executivului de la Londra, Theresa May, nu are mandat să scoată vreo parte a Marii Britanii din piaţa comună europeană, consideră premierul scoţian Nicola Sturgeon, care a pledat din nou pentru găsirea unei formule care să permită Scoţiei să rămână în blocul comunitar, transmite agenţia Reuters.

'Vom continua să căutăm opţiunea cea mai puţin rea pentru Scoţia (...) adică să continuăm să facem parte din piaţa comună', a spus miercuri Nicola Sturgeon în faţa parlamentului de la Edinburgh. 'Nu accept ca (premierul britanic) să aibă un mandat pentru a scoate din piaţa comună vreo parte a Regatului Unit', a insistat ea.

Citește și: Cafeaua va deveni un LUX: Prețul va EXPLODA în perioada următoare

Într-un discurs rostit vineri în localitatea Stirling, Nicola Sturgeon a spus că, odată ce guvernul de la Londra va iniţia procesul separării de UE, această decizie va fi valabilă formal pentru toate entităţile Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, deci şi pentru Scoţia. 'Ca premier, nu voi sta cu braţele încrucişate şi nu voi permite ca acest lucru să se întâmple fără să ne luptăm', a indicat şefa guvernul scoţian.

Ea făcut referire în acel discurs şi la convocarea unui nou referendum pentru declararea independenţei Scoţiei, pe care o consideră 'singura modalitate de protejare' a intereselor acesteia în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citește și: Chipsurile vor fi înlocuite, în viitor, cu gândacii: Noile tendințe în gastronomie

La referendumul desfăşurat cu doi ani în urmă, votul majoritar al scoţienilor a fost împotriva independenţei. Însă şefa guvernului de la Edinburgh consideră că referendumul de anul acesta, prin care britanicii au ales ieşirea din UE, ar putea să fi schimbat opţiunea scoţienilor, care au votat majoritar pentru rămânerea în blocul comunitar.

Totuşi, într-un sondaj publicat tot vineri, 54% dintre scoţienii intervievaţi s-au pronunţat pentru împotriva independenţei Scoţiei, în timp ce 46% ar opta pentru separarea de Marea Britanie, notează agerpres.ro.

Citește și: Ai CURAJ? Asta e noua ‘fântână’ de adrenalină din Europa: Firește, e în Amsterdam / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.