Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război surd în PNL: Orban, sacrificat, Munteanu, pion în lupta pentru putere. Cine sunt păpușarii

EXCLUSIV

Retragerea lui  Ludovic Orban și impunerea unui om  din afara partidului drept candidat la primăria Capitalei, în persoana lui Marian Munteanu, liderul manifestărilor studențești din 1990, a provocat un adevărat  șoc în PNL.  Odată pentru modul  în care Orban a fost tras rapid  pe linie moartă și, totodată, pentru că nu s-a găsit o soluție  din interiorul  partidului,  preferându-se o opțiune de criză,  cu recomandări via Cotroceni și... servicii. Calculele din spatele acestei noi nominalizări ascund însă mize semnificative pentru PNL pe termen mai lung decât alegerile locale.

Vezi și: Cine l-ar fi denunţat pe Orban la DNA (presă)

Chiar dacă a fost cvasi majoritate atât în comisia de unificare a PNL, cât și în BPN-ul care a  urmat pentru validarea lui Munteanu drept candidat, chiar dacă  liderii bucureșteni și nu numai, au răsuflat ușurați  că ștafeta nu le-a fost înmânată, pentru o cursă cu final considerat  nefericit,  surse din partid susțin că altele sunt rațiunile pentru care s-a ajuns în această situație.

Deja, în PNL circulă  zvonul că lui Ludovic  Orban  i s-a pregătit debarcarea cu ceva vreme  înainte  pentru  a se face  loc intrării în scenă a lui Marian Munteanu din postura  de salvator . Mai mult, vechii liberali nu ar  fi străini de acest lucru. "Orban nu a  primit mai deloc  sprijin din partea partidului pentru  a-și face  campanie. Înafară de Mironescu de la șase,  s-a bazat mai multe  pe propriile echipe de voluntari. Nu a făcut niciun  secret în partid că va căuta surse proprii de finanțare, pentru că banii în conturile de campanie  sunt pe sponci. Asta  s-a  și întâmplat când  l-au chemat  procurorii la DNA. Nu vi  se pare suspect că în loc  să-i organizeze un flagrant,  cum s-a întâmplat cu alți politicieni,  ei s-au mulțumit  să-l urmărească penal pentru  că a cerut bani unui afacerist? Orban a fost  împins, prin lipsa de  implicare, non-combatul propriilor colegi, să apeleze la asemenea metode  neortodoxe",  ne-au mai declarat  sursele citate.

Că toată această mutare pare a  fi  fost pregătită  din vreme  o sugerează și o postare a  controversatului jurnalist Robert Turcescu din data de 26 martie. La acea dată, el anunța că  "Marian Munteanu va candida  la  primăria  Capitalei. E un proiect la care se lucrează intens în aceste  zile". Cu doar  șase zile înainte, potrivit  informațiilor date publicității de  DNA,   Orban avea  întrevederea cu omul de afaceri căruia  avea  să-i ceară 50.000 de euro  pentru  a plăti aparițiile de campanie la  două posturi de televiziune.

Vezi și: Cozmin Guşă aruncă BOMBA despre candidatul PNL la Primăria București

Distanța  atât de scurtă între  ziua întâlnirii, convocarea lui Orban la DNA și rapiditatea cu care în spațiul public a fost aruncată o nouă candidatură la Capitală este departe de a  fi o coincidență.   Mai mult, deși cei  doi-copreședinți  au mimat surpriza si au susținut că au aflat de situația lui Orban abia  cu două zile în urmă, surse din PNL  afirmă pentru stiripesurse.ro, că demersul DNA era  cunoscut  de un cerc  restrâns  de la vârful partidului încă de la începutul  săptămânii trecute, dar au preferat să mențină tăcerea.

Teza unui scenariu cu efect întârziat a început,  între  timp, să aibă tot mai mulți adepți în PNL.  Pe  culoarele Parlamentului, unii aleși liberali, mai ales din rândurile fostului PDL, vorbeau pe la colțuri despre posibila implicare a șefului SRI, Eduard Hellvig, și a președintelui Klaus Iohannis în nominalizarea  și validarea ca  succesor  a lui Marian Munteanu.

Dacă  după ședința de unificare, co-președintele Alina Gorghiu anunța că actualul  lider PNL București, Cătălin Predoiu și-a asumat responsabilitatea pentru Marian Munteanu, sugerând  că el ar fi fost cel care l-ar fi propus colegilor de partid, în realitate lucrurile  au stat  cu totul  altfel. Conform surselor citate,  așa  cum a  procedat în trecut susținând   candidatura lui Orban,  Predoiu  a preferat  să-și mențină intacte visele de premier și să anuleze riscul decontării unui  eșec la Capitală din postura de candidat, prin venirea cu alte alternative.

În seara de luni, în cadrul discuțiilor menite să găsească un înlocuitor cu posibile șanse la Capitală, Predoiu a  venit cu trei contra-propuneri pentru a evita căderea acestei poveri în sarcina sa. Rând pe rând, el i-a propus pe Adriana Săftoiu  și Cristian Bușoi, din interiorul partidului, și  pe fostul președinte al Consiliului Național de Integritate, Ciprian Ciucu din zona așa-zisei societăți civile.  Toți au fost considerați prea slabi pentru a obține un scor peste media națională a partidului.

Nicușor Dan, actual candidat independent la Primăria Capitalei  a fost strecurat  și el în discuție. Susținut  cu  patos în partid  de câțiva parlamentari, în special  de deputatul Theodor Paleologu,  liderul Uniunii Salvați Bucureștiul a fost  considerat prea  vulnerabil din cauza legăturilor cu Fundația Soros și a surselor sale  controversate de finanțare, pentru a  fi susținut de PNL, fie ca independent, fie înregimentat în partid.

Numele  lui  Marian Munteanu a venit și a fost susținut  în acea seară de către, surpriză, chiar Alina  Gorghiu.   Aceleași surse susțin  însă că primul  care a  făcut lobby în partid pentru fostul lider al studenților este Teodor Atanasiu,  adevăratul  sforar și conducător  din umbră al filialei București. Acesta  este  considerat unul  dintre cei care au colaborat îndeaproape cu  fostul secretar general al PNL din perioada Antonescu, actual șef SRI,  Eduard Hellvig.  La rândul său, Hellvig este  cunoscut pentru relațiile  sale apropiate  cu actualul  consilier  prezidențial pe probleme de securitate, fostul lider țărănist , Constantin Dudu Ionescu.

Coincidență sau nu, Dudu Ionescu are o lungă relație de prietenie cu Marian Munteanu și este, cel care  alături de Hellvig și Atanasiu, l-a  impus pe fostul lider studențesc în aceste discuții din interiorul PNL.  Inițial, colaborarea  dintre Munteanu și consilierul prezidențial trebuia să capete o altă formă. Conform unor surse politice, la începutul acestui an, susținut și sub coordonarea lui Dudu Ionescu, Marian Munteanu a cochetat cu înființarea unui nou partid, în jurul nucleului  asociației sale intitulată "Grupul pentru România",  - o formațiune cu valențe  conservatoriste și cu întoarcere la  valorile tradiționale  românești. Planul nu a fost abandonat, ci doar  pus în conservare, mai susțin sursele citate.

Jocul politic s-a mutat acum în PNL, cu asentimentul și concursul  vechilor liberali prea dornici să câștige teren în fața  foștilor pedeliști în eventualitatea unui Congres după locale, acolo unde rezultatele  electorale  vor înclina balanța puterii în acest partid.

Cu toți pionii deja puși pe scenă pentru o nouă candidatură,  mai rămânea de trecut un  hop. Cum să se forțeze mâna pedeliștilor  astfel încât aceștia să înghită , fără prea multe fasoane,  hapul  unui  candidat salvator din afara partidului, dar  dornic să devină rapid liberal de frunte. De altfel,  foștii pedeliștii au fost cei prinși în  off -said de derularea  evenimentelor. După incidentul Orban,  ei  s-au regrupat,  au încercat  totuși să profite de situație și să vină în primă instanță cu  soluția Predoiu. Speriat de un eventual eșec, acesta a refuzat cu obstinație  să facă acest pas,  a venit cu contra-propuneri, ba chiar a  încercat să obțină sprijinul  lui Klaus Iohannis pentru a mai diminua  presiunile colegilor de partid.

A doua zi, consultările  purtate cu  președintele Klaus Iohannis  pe legile securității naționale aveau să aibă și o componentă informală pe tema spinoasă a candidatului pentru primăria Capitalei. Președintele a dat  și el o mână de ajutor  planului întocmit de colaboratorii săi. Atât varianta Predoiu, cât și cea a lui Nicușor Dan au fost abandonate, șeful statului sugerând găsirea unui candidat cu veleități de lider care să fie sau să devină membru PNL, capabil să aducă voturi și din alte părți decât din zona electoratului tradițional de dreapta.

Așa se face  că imediat  după consultările  de la Cotroceni, ședința comisiei de unificare  a  PNL care trebuia să aibă loc la ora cinci  după-amiază a fost  mutată mai devreme  cu câteva ore. Spre presă a  transpirat informația că au în analiză patru nume din partid și alte  trei din afară. Cum  niciun alt lider   din partid, înafara Adrianei Săftoiu,  nu s-a înghesuit  să candideze în locul lui Ludovic Orban, la final, din  joben a fost extras cine  trebuia, "simbolul Pie'ei Universității", Marian Munteanu. Iar acesta avea să apară, câteva ore  mai târziu,  la BPN-ul partidului unde urma  să i se valideze noul rol, la braț, cu cine altul decât Teodor Atanasiu, semn că vechiul  nu dispare niciodată din politică, doar se transformă.

La ora  actuală, numai vechii liberali cred  în șansele lui Munteanu  de  câștigare a  primăriei  generale.  Dacă foștii pedeliști consideră  că este  prea  târziu pentru a mai salva  ceva și speră la un rezultat  cel mult onorabil la Capitală,  partenerii lor , în frunte cu Alina Gorghiu au alte calcule: un eventual eșec nu aruncă responsabilitatea pe conducere, ci doar pe candidatul  adus din afara partidului și binecuvântat de Cotroceni.

Un succes cuantificat prin atragerea de voturi de către noul candidat "fanion", nu doar  din bazinul tradițional  de dreapta, dar mai ales din rândurile  tinerilor  nehotărâți  și chiar  din  tabăra PSD și implicit, prin câștigarea Primăriei Capitalei,  ar  contrabalansa raportul de forțe din partid în favoarea vechilor liberali care  și așa văd cum cele mai multe șefii de filiale județene  au fost antamate de  oamenii lui Blaga înainte de un eventual Congres. Un Munteanu învingător în dreapta Alinei Gorghiu  și în stânga lui Teodor Atanasiu ar putea fi chiar pregătit pentru o  funcție de conducere  în PNL la viitorul Congres, mai  afirmă sursele citate.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.