Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOIUL CIVIL din Libia ia o nouă turnură. Guvernul libian de uniune națională a chemat armata turcă în ajutor. Egiptul avertizează și amenință că intervine

News24
Libia

Guvernul libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, a anunţat joi "punerea în aplicare" a unui acord de cooperare militară semnat recent cu Turcia, deschizând calea unei intervenţii mai directe a Ankarei în Libia, comentează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Florian Coldea revine la cel mai înalt nivel: devine spion într-un super serviciu secret/SURSE

Turcia sprijină deja GNA în războiul împotriva forţelor rivale ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, care desfăşoară din aprilie o ofensivă asupra oraşului Tripoli.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis la 10 decembrie trimiterea de trupe în sprijinul GNA condus de Fayez al-Sarraj dacă acesta doreşte, potrivit acordului semnat de cele două părţi la 27 noiembrie, sporind tensiunile din regiune

În prezenţa responsabililor militari, GNA a "aprobat în unanimitate punerea în aplicare" a acestui acord, a informat joi guvernul într-un comunicat.

Executivul de la Tripoli nu a oferit detalii despre termenii acordului sau natura ajutorului pe care Ankara l-ar putea oferi pe lângă dronele şi blindatele deja livrate în ultimele luni, potrivit ONU, de Turcia forţelor anti-Haftar.

Vezi și: Adriana Săftoiu face PRAF conducerea PNL: Îmi este rușine! Ne încălcăm toate principiile!

Trupele mareşalului Haftar sunt susţinute în special de Emiratele Arabe Unite şi Egipt, doi rivali regionali ai Ankarei.

Marţi, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a reacţionat la apropierea dintre GNA şi Ankara, denunţând orice încercare de a controla Libia.

"Nu vom autoriza pe nimeni să controleze Libia (...). Aceasta este o problemă ce ţine de securitatea naţională a Egiptului", a declarat Al-Sissi, citat de mai multe mass-media aflate sub controlul statului.

În pofida sprijinului de care beneficiază, forţele lui Haftar, care sperau o victorie rapidă la Tripoli, au eşuat să intre în capitală, la peste opt luni de la declanşarea ofensivei lor.

La 12 decembrie, mareşalul Haftar a anunţat începutul unei noi "bătălii decisive" pentru cucerirea Tripoli, fără rezultate concludente până în prezent.

Conflictul care a cauzat moartea a peste 1.000 de oameni şi 140.000 de strămutaţi, potrivit ONU, s-a transformat în "război prin procură" între puterile regionale şi a provocat diviziuni între puterile mondiale, complicând orice reluare a procesului politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.