Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Nagorno-Karabah se transformă într-unul religios. Iranul intervine în favoarea azerilor. Ayotallah-ul Kamenei atacă dur Armenia

ft.com
ali khamenei

Teritoriile luate de Armenia de la Azerbaidjan trebuie restituite, a declarat marţi ghidul suprem iranian Ali Khamenei, ale cărui declaraţii precizează poziţia ţării sale asupra conflictului din Nagorno-Karabah, informează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Adrian Streinu-Cercel: Ce vedem este vârful iceberg-ului. În Melbourne transmiterea s-a oprit după 180 de zile de purtat mască

De peste o lună, trupele azere se confruntă cu soldaţii acestei enclave separatiste susţinute de Armenia. De la reluarea ostilităţilor, forţele azere au recucerit teritorii care se sustrăgeau controlului Azerbaidjanului de la începutul anilor 1990 şi după un război soldat cu circa 30.000 de morţi care a dus la secesiunea Nagorno-Karabah, astăzi populat aproape exclusiv de armeni.

"Acest război care se derulează din nefericire lângă frontiera noastră, între două ţări vecine nouă, Azerbaidjan şi Armenia (...) ameninţă securitatea din regiune. Trebuie ca aceasta să înceteze cât mai repede posibil", a declarat ayatollahul Khamenei într-un discurs televizat.

Citește și: PSD vede posibilă intrarea la guvernare (surse)

"Desigur, teritoriile luate de Armenia trebuie să fie restituite şi eliberate. Aceasta este o condiţie esenţială. Aceste teritorii aparţin Azerbaidjanului, care are drepturi depline asupra lor", a adăugat ayatollahul.

Totodată, Khamenei a declarat că "trebuie asigurată securitatea armenilor care locuiesc în aceste teritorii" şi a îndemnat "cele două părţi să nu încalce frontierele internaţionale".

Iranul, care întreţine bune relaţii cu Armenia şi Azerbaidjan, a îndemnat de mai multe ori cele două ţări să pună capăt ostilităţilor, oferindu-şi serviciile de mediere.

Pe fondul îngrijorărilor exprimate de mai multe ţări cu privire la presupusa prezenţă în Nagorno-Karabah a unor jihadişti veniţi din Siria, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat la începutul lui octombrie că ţara sa nu va tolera prezenţa teroriştilor lângă frontiera nordică a ţării.

Khamenei a reînnoit marţi acest avertisment. "Prezenţa unor astfel de terorişti a fost semnalată în informaţii demne de încredere, dacă vom simţi vreo ameninţare din partea lor, vom reacţiona în mod ferm şi fără echivoc", a declarat el.

Iranul numără o comunitate de limbă azeră estimată la peste 10 milioane de persoane, precum şi o minoritate armeană de circa 100.000 de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.