Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Siria costă sute de milioane de euro: Cine suportă cheltuielile

turcia siria

Prăbuşirea economică a Siriei provocată de război va afecta generaţii de acum înainte, inclusiv din cauza numărului mare de copii care sunt privaţi de educaţie şcolară, avertizează organizaţia World Vision, într-un raport publicat marţi şi preluat de Reuters.

Potrivit World Vision, costurile refacerii după cinci ani de conflict ar putea ajunge la aproape 700 de miliarde de dolari, chiar dacă războiul s-ar încheia în acest an, o cifră apropiată de valoarea de piaţă a gigantului american Apple. 'Războiul din Siria a zdruncinat vieţile a peste 8 milioane de copii. Dacă nu acţionăm acum, acest război nu va afecta doar o generaţie de copii, ci şi pe copiii copiiilor acestora', a atras atenţia Tim Pilkington, director executiv al World Vision UK. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, conflictul a lăsat 2,8 milioane de copii sirieni fără posibilitatea de a frecventa o şcoală, a provocat moartea a peste 250.000 de persoane şi a trimis în exil mai mult de 4 milioane de oameni.

Centrul sirian pentru cercetări politice estimează că aproape 25 milioane de ani de şcolarizare au fost pierduţi până la sfârşitul lui 2015, ceea ce se va traduce printr-o reducere probabilă de venituri pentru aceşti copii pe parcursul vieţii, se afirmă în raport. Directorul executiv al World Vision UK consideră că statele bogate trebuie să înceapă să gândească de acum reconstrucţia Siriei, pentru a se evita 'eşecurile de planificare post-război' înregistrate după conflicte recente din alte ţări. World Vision a analizat date puse la dispoziţie de Banca Mondială, ONU şi Total Economy Database pentru a estima care ar fi fost creşterea economică în Siria dacă ţara ar fi rămas stabilă. Concluzia raportului este că războiul a dus la pierderi de 275 miliarde de dolari numai din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, dacă războiul ar lua sfârşit în acest an, ar dura cel puţin între 10 şi 15 ani până când produsul intern brut pe cap de locuitor ar reveni la nivelul dinaintea conflictului, susţin cercetătorii. 'Acest scenariu optimist ar urca costurile totale ale războiului până la 689 miliarde de dolari', se spune în raport. Dacă însă războiul va mai continua cinci ani, costurile vor urca vertiginos la 1,3 mii de miliarde, aproximativ egal cu PIB-ul Spaniei. Conform raportului menţionat, războiul a avut un impact şi asupra ţările vecine, în special Liban şi Iordania, ale căror exporturi spre Siria au scăzut dramatic. Datele Băncii Mondiale arată că, pentru guvernul libanez, costul direct al găzduirii refugiaţilor sirieni a fost de puţin peste 1 miliard de dolari între 2012 şi 2014, din cauza cererii crescute de electricitate şi servicii publice precum cele de educaţie. La rândul său, Iordania a majorat cheltuielile publice cu 0,9 miliarde de dolari între 2012 şi 2013 din cauza afluxului de refugiaţi.

În schimb, impactul conflictului asupra economiei Turciei a fost neglijabil sau 'moderat pozitiv', dat fiind că valul de refugiaţi a generat şi locuri de muncă mai bine plătite pentru lucrătorii turci. Potrivit directorului executiv al World Vision, cei care au cel mai mult de suferit sunt persoanele strămutate în interiorul ţării. 'În condiţiile în care locuinţele, şcolile şi spitalele le-au fost bombardate, iar familiile ucise, mulţi au fost împinşi spre condiţii de trai îngrozitoare şi sărăcie cruntă', a subliniat Pilkington. Tot conform raportului, veniturile din petrol ale Siriei, care furnizau un sfert din veniturile bugetare totale înaintea izbucnirii conflictului în 2011, s-au înjumătăţit. În acest timp, datoria publică raportată la PIB a explodat de la 23% în 2010 la 126% în 2013, conform aceluiaşi Centru sirian pentru cercetări politice. 'Văzându-le suferinţa, este dificil să gândeşti în termeni de costuri economice reci. Însă pierderile economice se traduc în pierderi umane. Trebuie să pregătim fundamentele păcii acum', a pledat directorul executiv al World Vision din Marea Britanie, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.