Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul Israel-Hamas. Eșecul serviciilor secrete explicat în cinci puncte

romanialibera.ro
Mossad Israel

Războiul Israel-Hamas. Eșecul serviciilor secrete explicat în cinci puncte

1 Atacul fără precedent al Hamas poate fi rezumat în două cuvinte: secret și surpriză, principii strategice pe care teroriştii palestinieni le-au aplicat la toate nivelurile: de la planificare până la execuție.

Mulți analiști evidenţiează eșecul serviciilor de informații israeliene. Cu toate acestea, Mossad-ul dispune de mijloace tehnice și electronice de spionaj care sunt combinate cu instrumente noi de descifrare a semnalelor de alarmă. E posibil ca spionii israelienii să fi trecut cu vederea cea mai prețioasă sursă de informații: infiltrații, vestitorii celor mai sigure alerte. Mulți au fost decimați de epurările interne ale Hamas.

2 Este probabil că Hamas să-şi fi perfecționat de-a lungul timpului tehnicile de contraspionaj și de securitate operațională, optând pentru mesaje orale sau scrise de mână.

O tehnică în stil mafiot. Fără radiouri sau mesaje electronice, care pot fi captate de senzorii inamici omniprezenți, ci prin curieri. O metodă mai lentă, dar care nu poate fi interceptată. Se pare că detaliile operaționale ale atacului au circulat doar printre elitele Hamas. Acțiunea din umbră şi păstrarea secretului până în ultimul moment, au fost cheia succesului.

3 Există însă și un alt factor: multe instituții de presă din Orientul Mijlociu și SUA au subliniat că poate serviciile secrete israeliene știau despre atacul iminent, fără a putea prezice însă data.

La autorităţile politico-decizionale ajung sute de buletine și alerte. Poate că şefii serviciilor secrete au subestimat pericolul. Din fatidica zi de 11 septembrie, în ultimele decenii serviciile de informaţii au tot fost puse la zid, când adevărata cauză a eșecului este surzenia politicienilor.

4 Profesionalismul Hamas în a avea grijă de detaliile operațiunii denotă pregătiri îndelungate.

Comandourile s-au antrenat luni de zile în subsolul Gazei, beneficiind de contribuții străine. În spatele teroriștilor se află forțe speciale străine, poate consilieri ai Hezbollah, sau organizația iraniană Sepah al Qods. Teheranul are de rezolvat o chestiune cu Israelul. Şi probabil că asta şi face. Tot el ar fi transmis Hamasului informațiile preliminare ale operațiunii, care erau mult prea precise pentru a nu fi fost opera unui serviciu secret militar competent.

5 Acțiunea a început în zori, într-o sâmbătă care era şi zi de sărbătoare.

Hamas a combinat multiple instrumente operaționale, lansând un atac atât de amplu și de rapid încât i-a împiedicat pe israelieni să-și concentreze forțele. Unitățile militare și dispozitivele de supraveghere au fost luate prin surprindere. Au lăsat garda jos. Poate și din cauza zilei de sărbătoare. Există însă și un alt factor deloc secundar: dronele au distrus turnurile de observație, împiedicând alerta.

preluare Avvenire via rador radio romania

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.