Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOIUL MEDICILOR între Cuba și Brazilia: Havana retrage 11.000 de medici, după ultimele declarații 'AMENINȚĂTOARE și DERANJANTE' ale liderului sud-american

Jair Bolsonaro

Guvernul cubanez a anunţat miercuri că se retrage din programul social 'Mas Medicos' ('Mai mulţi medici') şi în consecinţă îşi va aduce înapoi medicii din Brazilia, după declaraţiile, pe care le-a calificat 'ameninţătoare şi deranjante', ale preşedintele ales Jair Bolsonaro, care a anunţat anterior modificări considerate 'inacceptabile' de către Havana în cadrul acestui program, relatează agenţiile de presă EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

'Ministerul Sănătăţii din Cuba a luat decizia de a nu continua programul 'Mas Medicos' ('Mai mulţi medici') şi a informat în acest sens Organizaţia panamericană a Sănătăţii şi responsabili politici brazilieni, care au fondat şi sprijinit această iniţiativă', potrivit unui comunicat oficial, în care se precizează că, după cinci ani, aproape 20.000 de medici cubanezi au îngrijit peste 113 milioane de pacienţi în Brazilia.

Citeste si Propunere de ULTIMA ORĂ a Parlamentului European: Actualul cadru privind statul de drept este INEFICIENT

Astfel, Havana a luat decizia de a-i retrage pe cei peste 11.000 de medici cubanezi care activează în prezent în Brazilia, după ce Bolsonaro a pus la îndoială pregătirea specialiştilor cubanezi, condiţionând menţinerea acestora în program de 'revalidarea titlului' şi impunerea 'ca unică modalitate contractul individual'.

'Modificările anunţate impun condiţii inacceptabile şi care încalcă garanţiile convenite la începutul programului, care au fost ratificate în 2016. Aceste condiţii sunt inadmisibile şi nu fac posibilă menţinerea prezenţei profesioniştilor cubanezi în acest program', se menţionează în comunicatul Ministerului Sănătăţii cubanez.

În 2016, la puţin timp după demisia fostei preşedinte Dilma Rousseff, au fost exprimate îndoieli cu privire la continuarea programului social cu implicarea a 11.400 de medici cubanezi, care furnizează servicii medicale comunităţilor izolate şi defavorizate, unde specialiştii brazilieni nu vor să meargă.

Atunci, Cuba a declarat că îşi va menţine cadrele medicale în Brazilia, fost aliat politic şi economic al insulei din Caraibe, al cărui export de servicii profesionale se numără printre principalele surse de venit.

În discursurile de după alegeri, noul preşedinte brazilian a anunţat o schimbare în politica externă a ţării după învestirea sa la 1 ianuarie. Politicianul de extrema dreaptă a criticat programul 'Mas Medicos' şi, deşi a pledat pentru continuarea acestuia, a afirmat că medicii cubanezi ar trebui să-şi primească integral salariul şi să-şi aducă familiile cu ei.

'Oricine vine aici din alte ţări trebuie să câştige un salariu complet. Cubanezii câştigă aproximativ 25% din salariu. Restul se duce la alimentarea dictaturii cubaneze', a afirmat Bolsonaro la 3 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.