Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul Rece II

facebook.com
Dana Budeanu

Ne asteapta vremuri tulburi, cu un Occident din ce in ce mai izolat in fata asaltului noilor veniti la masa dezvoltarii economice. Vestul se va lamuri destul de rapid ca nu se poate decupla atat de usor de China, Rusia sau statele arabe, deoarece aceste interdependente economice create in decenii intregi nu pot fi rupte in cativa ani. China domina piete intregi de bunuri de consum esentiale pentru viata indivizilor din Occident, in timp ce Rusia este un jucator demn de luat in seama in piata resurselor, de la petrol la uraniul atat de necesar energiei nucleare.

Chiar daca Vestul va constientiza relativ repede ca trebuie sa coabitam la masa cu liderii autocrati, ipocrizia occidentala se va accentua alimentata de progresismul imbecil. Dubla masura si dezbaterea partinica a unor subiecte vor fi o litera de lege pentru mass-media din Occident. Suntem satui de spectacolele mediatice in care democratia functioneaza doar daca castiga cine trebuie, in timp ce coruptia este un flagel doar daca discutam de adversari. Retorica Occidentului pur si a hotiei liderilor autocrati a fost repetata atat de mult, incat tinerele generatii sunt formatate sa creada lozincile recitate pe social media. Sincer, nu imi faceam iluzii despre altceva intr-o lume in care Greta salveaza planeta si liderii globali vin sa discute problema schimbarilor climatice in avioane private.

Spre deosebire de primul Razboi Rece, de aceasta data batalia se va purta pe fronturi multiple. Pandemiile viitoare vor fi un concurs pentru a demonstra ca Occidentul este superior tehnologic, in timp ce multe tari mici vor fi izolate de civilizatie. Dezastrele climatice vor fi arme folosite destept de marile puteri pentru a regla problemele geopolitice din proximitate. Tapul ispasitor va fi mereu in geam, tema schimbarilor climatice fiind capabila sa acopera nevoile fricii propagate mediatic pentru decenii intregi. Asa cum scriam mai demult, fiecare furtuna, vara calduroasa sau inundatie puternica va avea un raspuns unic in gura creierelor netede majoritare pe planeta - INCALZIREA GLOBALA.

De aceasta data, trebuie sa va avertizez ca Vestul este mult mai prost pregatit pentru lupta. Daca primul Razboi Rece a fost castigat relativ usor prin dominatia economica si tehnologica evidenta, astazi astrele sunt aliniate nefavorabil pentru noi. Delasarea si viata buna din ultimele decenii ne-au facut captivi muncitorilor asiatici destinati sa ne puna pe masa majoritatea bunurilor de consum. Ipocrizia endemica ne-a orbit in relatiile cu Africa sau America Latina, doua continente extrem de importante in batalia pe resurse care urmeaza.

Ceea ce se intampla in Niger este doar o consecinta a deceniilor de umilinta administrata de europeni si americani catre prietenii africani. Africa s-a trezit din somnul saraciei cu ajutorul Chinei si Rusiei, in timp ce noi le tineam lectii de moralitate pe la congresele internationale. America Latina s-a trezit sub privirile uimite ale vecinilor texani care credeau ca demagogia tine loc de mancare. Suntem din ce in ce mai singuri si mai fuduli in fata viitorului incert spre care ne indreptam. Imi doresc sa castigam si acest Razboi Rece inventat de “sefii la lume”, dar la cum ne prezentam pe teren tare mi-e frica ca ne scot astia fotbalul din cap. Sunt motivati, rai si dornici de victorie, in timp ce noi suntem plapanzi, imbuibati si aroganti.

_____

Un comentariu de Dana Budeanu pentru Verdict App

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.