Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere trecerea ANPC în subordinea Parlamentului

mironescu razvan

Deputatul PNL Răzvan Mironescu, candidat la Primăria Sectorului 6, a inițiat o propunere legislativă cu privire la Statutul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor(ANPC). Aceasta presupune crearea unui nou cadru legal de organizare și funcționare prin care instituția să devină puternică, independentă și autonomă. Mironescu consideră că în prezent instituția are prea multe vulnerabilități, iar cei afectați sunt chiar consumatorii.

ANPC este o instituție cheie în arhitectura instituțională națională, cu rol primordial în apărarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor. În prezent, Autoritatea se află în subordinea Guvernului, iar de-a lungul timpului ea a fost plasată sub directa coordonare a diferitelor structuri guvernamentale în funcție de viziunea și strategia respectivelor Executive. Reorganizările repetate prin care a trecut această instituție nu au fost de natură să-i permanentizeze o formă de organizare stabilă, ci din contră i-au creat o vulnerabilitate, riscând să afecteze în final drepturile consumatorilor”, a declarat Răzvan Mironescu, într-o conferință de presă.

Deputatul vrea ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să treacă sub control parlamentar, susținând că numai în acest mod instituția nu va mai fi supusă presiunilor din partea terților.

Propunerea legislativă pe care am inițiat-o presupune schimbarea modului de organizare și funcționare a Autorității în sensul poziționării  ei sub control parlamentar. Ea va fi condusă de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din 7 membri, desemnați de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite. Acest lucru îi asigură autonomia și independența,  devenind o structură stabilă, cu buget propriu, capabilă să ia decizii în interesul consumatorilor fără a fi supusă presiunilor din partea unui terț, fie el și instituție a statului. Modul de selecție al membrilor Consiliului ANPC se va face printr-un proces transparent în baza unor criterii clar stabilite în prezenta lege, criterii care  reflectă profesionalismul și integritatea persoanelor respective. Numirea în funcție a membrilor Consiliului se va face prin decret prezidențial în urma prestării jurământului de credință în fața Președintelui României. Anual, până la data de 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa și modul în care operatorii economici și autoritățile publice respectă regulile protecției consumatorilor”, a explicat deputatul PNL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.