Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REACȚIA celui care a inițiat procesul și condamnarea lui Visinescu: O zi istorica!

muraru-andrei

Consilierul prezidențial Andrei Muraru a oferit o primă reacție după decizia definitivă și irevocabilă în Cazul Vișinescu:

”Este fără doar și poate o decizie istorică. De astăzi, Vișinescu este primul torționar din pușcăriile comuniste condamnat definitiv în România pentru crimele sale. Este în primul rând un act de dreptate făcut victimelor. Cu excepția unuia, toți deținuții care au trecut pe la Rm. Sărat au murit. Dintre cei eliberați, supraviețuitori ai Râmnicului Sărat, mulți și-ar fi dorit să se facă dreptate. Nu neapărat pentru suferința prin care au trecut ei, ci mai ales pentru deținuții care au fost chinuiți și și-au pierdut viața la Rm. Sărat.

De asemenea, decizia de astăzi este extrem de importantă pentru că justiția recunoaște astfel responsabilitatea instituțională a unor structuri de putere ale Statului comunist în politica de exterminare a opozanților politici. De asemenea, decizia produce o ruptură simbolică de proporții între starea Justiției din anii ’90, care a refuzat să ancheteze astfel de fapte, și cea de astăzi.
Totodată, decizia Curții Supreme pune definitiv capăt polemicii privind prescripția crimelor comunismului. Din acest moment, orice crimă din vremea comunismului comisă pe criterii politice poate fi anchetată și sancționată.
Vișinescu devine probabil astăzi cel mai bătrân deținut din închisorile de zi, ceea ce e o teribilă ironie a sorții. Un fost torționar din închisorile comuniste să fie, la 26 de ani după căderea comunismului, cel mai bătrân deținut din sistemul penitenciar al României de azi.”

____

În 2013, în calitate de presedinte al Institutul de Investigare a  Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului din România (IICCMER), a prezentat publicului profilele complete ale primilor doi torţionari comunişti anchetaţi de către procurori pentru crime împotriva dizidenţilor regimului totalitar. Campania de devoalare a comandanţilor Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior a avut, dincolo de componenta jurnalistică, şi alte efecte: cei doi sunt cercetaţi penal de procurori, un alt torţionar comunist al cărui dosar a fost uitat în fişete este anchetat, Guvernul a promovat o lege prin care victimele torţionarilor vor fi despăgubite din pensiile uriaşe ale celor din urmă, iar Curtea Constituţională a decis că faptele torţionarilor, securiştilor, ofiţerilor de poliţie politică, crimele de la Revoluţia din 1989 nu sunt prescriptibile.

În 5 februarie, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis că Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost lucrător al Securităţii. Decizia judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.