Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Adrian Năstase după ce i-a fost retrasă viza de intrare în SUA

nastase

Fostul premier Adrian Năstase s-a declarat, joi, "mirat" de motivul pentru care i-a fost retrasă viza de intrare în SUA, în aprilie 2012, precizând că, după condamnarea pe fond "în legătură cu pixurile din campania electorală" şi înainte ca respectiva condamnare să devină definitivă, a primit o scrisoare de la consulul american.

"Informaţia am dat-o eu, nu a apărut în presă. Eu am dat scrisoarea, ca să fie foarte clar. Lucrurile sunt foarte simple, în opinia mea. Ambasada americană la Bucureşti are nişte consilieri români anticorupţie, de genul Laura Ştefan şi alţii legaţi de Monica Macovei, şi alţii. (...) Înainte ca acea condamnare să fie definitivă, am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat, vă spun foarte sincer, pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă în Statele Unite, cu atât mai mult cu relaţia mea cu administraţia americană în legătură cu conflictele din Irak de-a lungul anilor, colaborarea în legătură cu intrarea în NATO, şi altele, consideram că sunt chestiuni destul de importante. Am învăţat însă câteva lucruri şi am scris într-o carte, care a fost menţionată mai deveme, "Lumea, americanii şi noi", americanii şi administraţia americană nu au "foşti prieteni", ei au numai "actuali prieteni". Ţi-ai terminat mandatul, nu mai eşti util, pa ! Deci, ăsta este mesajul care a apărut din acea scrisoare. Nu ştiu, se temeau americanii că voi merge şi voi organiza acţiuni teroriste acolo", a arătat Năstase.

Adrian Năstase s-a declarat surprins de faptul că Departamentul de Stat a acceptat această chestiune, "care avea valoare simbolică".

"Nici nu aveam de gând să merg în Statele Unite, şi aveam şi alte probleme. În plus, felul în care este redactată declaraţia agentului secretarului de stat care a participat la acea audiere mi se pare foarte ciudată. Americanii din Statele Unite decid pe suspiciuni de corupţie din România, din Bulgaria, din Ungaria, cine să călătorească şi unde. Mi se pare foarte ciudat pentru că, pe de o parte, eu credeam, pentru anumite acuzaţii de corupţie, eşti acuzat în propria ta ţară şi, eventual, condamnat. Dar, pe suspiciuni de corupţie să gândească cineva din administraţia americană că nu te poţi deplasa, e destul de ciudat (...)", a susţinut fostul premier.

Năstase a mai arătat că discuţia pe acest subiect ar trebui purtată la nivelul administraţiei, al ministerelor de externe.

"Ei spun: noi discutăm direct cu cetăţenii respectivi, informăm Ministerul de Externe, le spunem lor că nu mai au viză. Nu. Discuţia trebuie să fie între cele două administraţii, pentru că ele vizează aceste restricţii unor cetăţeni din alt stat şi, atunci, chestiunea ca atare, reglementarea, trebuie să fie între cele două ministere de externe şi pentru a se regla anumite lucruri. Ministerul de Externe din România, spre exemplu, va refuza viza pentru anumiţi cetăţeni americani, care sunt, eventual, în procese în SUA, nu ştiu, poate că reciprocitatea ar însemna aşa ceva. Şi iată cum câteva cuvinte aruncate la întâmplare, unele măsuri luate absolut stupid de către nişte funcţionari aflaţi sub influenţa unor cetăţeni români, care lucrează pentru ambasada americană, şi care sunt extrem de subiectivi, şi care ţineau de zona lui Traian Băsescu într-o anumită perioadă, acum nu mai ştiu cu cine ţin, creează astfel de probleme", a menţionat fostul premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.