Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Klaus Iohannis după achitarea lui Vasile Blaga în primă instanță. Ce spune despre prezumția de nevinovăție

Inquam Photos / Octav Ganea
Vasile Blaga

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, într-o declarație de presă la Cotroceni, că își păstrează afirmațiile potrivit cărora în politică nu există prezumţia de nevinovăţie. Declarația vine în contextul în care zilele trecute Tribunalul București a decis achitarea lui Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

„Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru orice persoană dacă este urmărită penal sau judecată, dar este o prezumţie care se foloseşte şi funcţionează în aplicarea justiţiei, nu în aplicarea politicii. Nota bene. Despărţim justiţia de politică. Vreau să rămână justiţia departe de politic. În politică există promisiuni electorale, există integritate sau, dimpotrivă, există aşteptări şi există postura unui politician. Pentru ca un politician să fie credibil, este nevoie să fie integru şi atunci prezumţia de nevinovăţie este în alt capitol. Un politician acuzat de corupţie, sau de delapidare, sau de minciună, sau de favorizarea infractorului n-are ce căuta în fruntea statului până nu îşi rezolvă problema. Dacă el este nevinovat, cinste lui, foarte bine, poate să revină în politică, să meargă înainte şi să spună: Domle, uite, am fost acuzat pe nedrept, dar mi-am dovedit nevinovăţia şi acum am venit să repar ţara. Super!”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă susţine adoptarea unei legi pentru răspunderea magistraţilor, şeful statului a replicat: ”Răspunderea magistraţilor este prevăzută în legislaţie şi discuţia este artificială. Se poate discuta despre o înăsprire sau schimbare sau orice, dar răspunderea este prevăzută în legislaţie, n-au decât specialiştii - dar cu preponderenţă cei din sistem, şi nu povestitorii din afară - să analizeze şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ. Dacă este cazul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.