Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Martin Schulz, după DEZASTRUL de la alegerile pentru Bundestag: punct de cotitură

merkel schulz

Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, a recunoscut duminică înfrângerea formaţiunii sale la alegerile legislative, dar şi mai grav în opinia sa este avansul extremei-drepte Alternativa pentru Germania (AfD), situaţie pe care o consideră o ilustrare a divizării ţării în urma crizei create de valul de refugiaţi, relatează DPA şi Reuters.

Citește și: Miza uriaşă a dosarului Belina: Liviu Dragnea, adevărata ţintă a DNA / COMENTARIU

Citește și: Traian Băsescu intervine în scandalul cu Ucraina: Acuzaţii dure la adresa lui Klaus Iohannis


A fost 'o zi 'amară' pentru social-democraţi, a spus Schulz în prima sa declaraţie după ce sondajele efectuate la ieşirea de la urne au arătat cel mai slab scor al SPD în perioada postbelică, de 20-21%. 

'Dar şi mai deprimant pentru noi toţi este consolidarea AfD, pentru prima dată un partid de extremă-dreapta intră în parlament într-o poziţie atât de puternică. Acesta este un punct de cotitură', a adăugat Schulz, înconjurat de figurile triste ale celor din conducerea SPD. 

'Faptul că am primit mai mult de un milion de refugiaţi încă divizează ţara noastră. Ceea ce pentru unii a fost un gest caritabil şi umanitar, pentru alţii este o ameninţare, ceva neobişnuit şi care provoacă teamă. Nu am reuşit să-i convingem pe toţi votanţii noştri că Germania este suficient de puternică pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă', a explicat mai departe Martin Schulz, care atât din această poziţie cât şi din cea de preşedinte al Parlamentului European a fost un susţinător constant al politicii de deschidere faţă de migranţi promovată de cancelarul Merkel. 

Liderul SPD a confirmat că partidul său va intra în opoziţie, dar a promis că va continua înnoirea formaţiunii, iar membrii ei care vor obţine mandate în Bundestag se vor lupta acolo pentru 'valorile şi principiile toleranţei şi respectului'. 

Angela Merkel şi-a asigurat practic al patrulea mandat de cancelar, deşi conservatorii ei (Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială CDU-CSU) au coborât circa opt procente faţă de precedentul scrutin, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne obţinând între 32,5% şi 33,5%. Cum o coaliţie cu AfD (circa 13% în sondaje) nu este avută în vedere, ea ar urma să negocieze o majoritate cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, precum şi cu Verzii sau Partidul de Stânga, ambele cotate cu circa 9%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.