Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție din Guvern și din PSD, după acuzațiile lui Ilan Laufer: 'O dispută dincolo de granițe, nu mai e vorba de președinte, ci de instituția prezidențială'

Inquam Photos / Adriana Neagoe
iohannis gesturi reactii

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marți seara, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să răspundă cât mai repede la acuzațiile făcute de Ilan Laufer.

„Domnul președinte dovedește, foarte clar, cu intenție sau fără sau din neștiință sau alte cauze, să dă peste cap agenda întregii țării, fâcând astfel de respingeri, la propuneri pertinente ale Partidului Social Democrat de schimbare a unor colegi miniștri, fără să argumenteze, dincolo de decizia Curții de a face acest lucru, moral față de votul dat de români, pentru partid, pentru alianță, pentru Guvern. Ar fi de bun simț ca domnul președinte să răspundă la acestor acuzații, destul de grave. Până acum, astfel de acuze aduse unui președinte de stat n-au mai fost făcute. Sunte extrem de grave. Dacă ele se confirmă, sunt conotații dincolo de granițele acestei țări. Deja suntem, fără să vrem, parte dintr-o dispută la nivel internațional, se duce dincolo de granițele acestei țări”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la TVR.

Citește și: Pasiune nouă pentru fostul antrenor al Simonei Halep! Cu ce se ocupă Darren Cahill

Ministrul Finanțelor a mai spus că sunt acuze față de care președintele ar trebui să răspundă cu argumente, chiar în această seară, dar cel mai probabil nu le are.

„Sunt acuze la care domnul președinte, nici dacă își dorește nu poate să răspundă în această noapte. Nu are argumente. Aici, nu mai este vorba de președinte, ci de instituția prezidențială”, a subliniat Teodorovici.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Ce i se va întâmpla șefului Senatului

De asemenea, oficialul de la Finanțe a reamintit de faptul că Iohannis și Angela Merkel au discutat să nu fie mutată ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Apelul făcut de președintele Comisiei Europene, ca măcar de ochii Europei, la acea uniune dintre Guvern și președinție să existe s-a dus pe Apa Sâmbetei. Astăzi, chiar am crezut, la investirea de astăzi, s-a ținut într-o sală mai mică, că domnul președinte, apropiindu-ne, să dea un semn de apropiere între palate. M-am înșelat. Este doar în închipuirea mea”, a mai spus Teodorovici.

Citește și: Salariile fabuloase ale angajaților la metrou. De ce fac grevă?

Oficialul de la Finanțe a mai invocat și afectarea imaginii României, dacă acuzațiile lui Laufer se dovedesc grave.

„De fiecare dată exportăm astfel de discuții de la nivel intern în extern, tot timpul, implicit cu efecte față de populației, față de noi, ca imagine. Presupun că domnul președinte nu se sinchisește foarte mult de astfel de efecte. Reacția poate fi foarte dură, chiar în pragul președenției europene. Cu astfel de decizii și de afirmații - încă o dată, și astăzi, spunea domnul președinte că prefera ca acest Guvern să plece -, practic, deja Constituția nu mai este ceva la care să se raportezi”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a susținut că, în momentul în care a depus, marți, jurământul pentru un nou mandat de ministru, chiar s-a gândit ce rol mai are Constituția.

Citește și: Veste bună pentru abonații RCS&RDS! Ce beneficii vor avea

„Poate lucrurile întâmplate în istorie nu s-a terminat. (…) Dânsul nu și-a dat seama ce generează un astfel de comportament”, a mai afirmat Teodorovici.

Întrebat de ce nu PSD nu l-a obligat pe Klaus Iohannis să dea o explicație pentru respingerea candidaturii lui Ilan Laufer, ministrul Finanțelor a susținut că președintele se duce de fiecare dată la limita maximă, când se pronunță sau ia o decizie de numire.

Citește și: Pasiune nouă pentru fostul antrenor al Simonei Halep! Cu ce se ocupă Darren Cahill

„N-ar fi fost o soluție. Puteam să face acest lucru, dar efectele nu erau cele scontate. Președintele n-ar fi venit a doua zi sau imediat cu explicații. Aceasta este logica noastră, dar nu cred că este li logica președintelui”, a adăugat Teodorovici.

Ilan Laufer a declarat, într-o conferință de presă susținută marți la sediul PSD, că refuzul președintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunțând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Ce i se va întâmpla șefului Senatului

„Această decizie, ceea ce este neconstituțional. Consider că refuzul președintelui Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism. Așa cum se știe, dl Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relația româno-israeliană. Prin interpuși a acționat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informații certe că ar trebui să mă aștept la aceșai mod de acțiune, mai exact un dosar penal care se pregătește la comanda președintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Israel", a afirmat Ilan Laufer, într-o conferință de presă susținută marți la PSD.

Acesta a mai anunțat că îi va face o plângere șefului statului la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Citește și: Salariile fabuloase ale angajaților la metrou. De ce fac grevă? .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.