Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție virulentă după destituirea liderului catalan: 'Puidgemont este şi va rămâne preşedintele' Cataloniei

Carles Puigdemont

Liderul separatist catalan Carles 'Puidgemont este şi va rămâne preşedintele' Cataloniei, a afirmat Oriol Junqueras, vicepreşedintele guvernului catalan destituit de Madrid, într-un articol publicat duminică în cotidianul El Punt-Avui, relatează AFP, conform agerpres.ro

'Carles Puigdemont este şi va rămâne preşedintele ţări şi Carme Forcadell este şi va rămâne preşedinta parlamentului şi aceasta cel puţin până când cetăţenii vor decide contrariul în cursul unor alegeri libere', a scris el, denunţând 'o lovitură de stat împotriva Cataloniei'.

INEDIT - Soluția șefului Comisiei SIE pentru fluidizarea traficului în localităţi


'Nu putem recunoaşte (...) niciuna dintre măsurile antidemocratice pe care Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy le-a adoptat de la Madrid', a menţionat Oriol Junqueras, la mai puţin de 48 de ore de la proclamarea independenţei Cataloniei, un eveniment fără precedent în istoria Spaniei contemporane. 

'Vom lua decizii care nu vor fi întotdeauna uşor de înţeles în următoarele zile', a adăugat el, calificând 'relaţia cu guvernul spaniol drept una de 'subordonare arbitrară, dificilă şi de supunere'. 'Nu au încercat niciodată să ne convingă şi au vrut întotdeauna să ne învingă', a mai spus el. 

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a fost oficial desemnată pentru a conduce Catalonia, după destituirea executivului catalan şi, potrivit presei, a 150 de responsabili ai administraţiei regionale. 

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent luând forma unei republici'. 

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democraţie. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliţia catalană şi să pună sub tutelă parlamentul regional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.