Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacții internaționale la VIOLENȚELE din Catalonia: 'Suntem îngrijoraţi, trebuie găsit un echilibru', 'violența este șocantă'

www.express.co.uk
incidente Catalonia

Referendumul de duminică privind independenţa provinciei spaniole Catalonia a fost marcat de ciocniri între separatişti şi forţele de ordine, soldate cu peste 700 de răniţi, potrivit datelor oficiale. Reacţiile internaţionale sunt cvasi-unanime în condamnarea acestor violenţe, scrie agerpres.ro.

Doi miniştri britanici - Boris Johnson, de la Externe, şi Liam Fox, de la Comerţ - au exprimat astfel de aprecieri. Şeful diplomaţiei de la Londra a adăugat şi o susţinere moderată a poziţiei guvernului de la Madrid, care a declarat neconstituţională consultarea populară: "Evident, suntem îngrijoraţi de orice violenţe, dar referendumul, din câte înţeleg, nu este constituţional, astfel încât trebuie găsit un echilibru", a spus Johnson, citat de Reuters.

Citește și: Pregătiri intense: Ce vor să achiziționeze parlamentarii pentru Adunarea Parlamentară NATO

Liderul opoziţiei laburiste de la Londra, Jeremy Corbyn, a apreciat că "violenţa poliţiei împotriva cetăţenilor Cataloniei este şocantă. Guvernul spaniol trebuie să acţioneze pentru a-i pune capăt". El i-a cerut prim-ministrului Regatului Unit, Theresa May, să îi ceară direct omologului ei spaniol, Mariano Rajoy, să găsească o soluţie politică la criza constituţională.

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, care susţine independenţa faţă de Regatul Unit a provinciei sale, a afirmat că "indiferent de opiniile noastre privind independenţa, trebuie să condamnăm scenele care au loc acolo şi să cerem Spaniei să îşi schimbe orientarea înainte să fie cineva rănit grav. Să-i lăsăm pe catalani să voteze în pace", informează AFP. În Scoţia a avut loc în 2014 un referendum care a arătat că majoritatea alegătorilor nu doreau separarea de Regatul Unit.

Citește și: Sume colosale! Cum și ce profit a scos Țânțăreanu din Paradisul de la Corbeanca

Prim-ministrul separatist al provinciei belgiene Flandra a cerut autorităţilor spaniole, printr-un mesaj în reţeaua socială Twitter, "să oprească violenţa şi să înceapă un dialog cu conducătorii legitimi ai unui popor paşnic". Şi premierul belgian Charles Michel a folosit aceeaşi modalitate pentru a arăta că "violenţa nu este un răspuns. Condamnăm orice formă de violenţă şi repetăm apelul la dialog politic".

Martin Schulz, preşedintele Partidului Social-Democrat din Germania, fost preşedinte al Parlamentului European, a cerut ambelor părţi - guvernul Spaniei şi cel al provinciei Catalonia - să acţioneze pentru reducerea tensiunilor şi să încerce un dialog.

Citește și: Veste proastă pentru bucureșteni! Ce au decis companiile de taximetrie și de ce sunt furioase pe UBER

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că "represiunea pare să fi fost brutală, brutală, într-adevăr brutală" şi a adăugat: "dacă un popor este paşnic şi liniştit, lăsaţi-l în pace". El a comparat situaţia din Spania cu epoca dictaturii generalului Franco (1939 - 1975). În Venezuela, protestele la adresa regimului lui Maduro şi contramanifestaţiile susţinătorilor săi s-au soldat anul acesta cu peste 100 de morţi, iar comunitatea internaţională a impus sancţiuni împotriva mai multor oficialităţi de la Caracas.

Mesaje pe Twitter în care condamnă violenţa au postat şi scriitoarea J.K. Rowling - autoarea seriei "Harry Potter" - şi fostul fotbalist englez Gary Lineker, care a jucat la F.C. Barcelona în perioada 1986-1989, informează DPA. Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a scris în aceeaşi reţea: "Acesta este adevăratul stat spaniol şi motivul pentru care Catalonia vrea să îl părăsească. Agenţi guvernamentali mascaţi confiscă urne de vot şi comit abuzuri împotriva votanţilor".

Citește și: Să fie strategia CÂȘTIGĂTOARE? În lupta cu KFC și McDonald’s, apelează la agricultori români! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.