Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția Curții Constituționale, după acuzațiile PSRM: Asemenea acte produc doar efecte politice

Curtea Constituțională a Moldovei
Curtea Constitutionala Moldova

Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, inițiată de PSRM, dar și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament la ședința de vineri, 23 aprilie. La scurt timp, membrii Curții Constituționale au venit cu o reacție.

Judecătorii Curții Constituționale au anunțat că au luat act despre Hotărârea Parlamentului „pentru adoptarea Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”, transmie Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii Curții constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit articolului 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice.

Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova”, se menționează în nota informativă a Curții Constituționale.

De asemenea, judecătorii Curții reiterează că, potrivit articolului 140 din Constituție, hotărârile, avizele și deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate.

„Acestea sunt obligatorii pentru toate autoritățile statului”, au conchis reprezentanții Curții Constituționale.

Judecătorii contituționali Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzați de „uzurparea Curții Constituționale” au primit vot de neîncredere.

De la vot s-au abținut fracțiunile PAS, Platforma DA și PDM.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a precizat că „Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale nu are niciun efect juridic”.

„Este stabilit clar cum se demite un judecător al Curții Constituționale. Judecătorii constituționali nu pot fi demiși înainte de termen. Această declarație este în disperare”, a punctat Litvinenco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.