Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Vasile Bănescu după opiniile lui CTP despre teroriști și pelerini

vasile banescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a scris pe contul său de socializare că violența și terorismul nu sunt izvorâte din credință, ci din idolatrizare și degradare, el spunând că teroriștii care invocă divinitatea sunt „exemple de abisală degradare spirituală”, în timp ce pelerinii pașnici, „indică pulsatil luminos pe harta credinței”. Opinia vine după gazetarul Cristian Tudor Popescu ce a fost reclamat la CNCD pentru că a făcut o parelelă între teroriștii musulmani și ortodocșii care merg în pelerinaj la moaștele Sf.Parascheva.

Textul integral:

„Nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci idolatrizarea ei. Degradarea ei prin adaptarea la scopuri impure, meschine, chiar criminale, rezultate din strâmba raportare la conținutul prost sau deloc înțeles al relației cu Dumnezeu (religio).

Există patologii ale religiei și credinței, așa cum există patologii ale libertății manifestate luciferic, isteric, nihilist.

Contradicția ireconciliabilă apare, de aceea, între două credințe false - cred că cred, adică cred în „credința” mea, nu în Cel care îmi cere dificila smerenie/ cred(!) că Dumnezeu nu există, nu-i iert inexistența și, de exemplu, nu pierd nicio ocazie de a mă compromite persiflând-i pe credincioși - nu între Rațiune (intrinsecă ființei) și Credință (element structural al conștiinței care orientează privirea metafizic spre Sus, de unde vine Lumina.

Credința nu e o simplă convingere pe care o posedăm conjunctural, ci onorabila încredere investită în ceea ce Rațiunea însăși ne divulgă că există: un Creator care nu poate să nu iubească ce a creat (ființe total libere care i se pot întoarce împotrivă, infestând lumea cu suferință), o viață și o lume ce nu pot să nu urmeze celor limitate, necesar și simultan absurd, de moarte.

Rațiunea, fiind „rațională” și aderentă natural la realitate, nu va comite prostia (omului doar inteligent și suficient) de a disprețui credința, perfect naturală la rândul ei.

Aceasta îmbrățișează, nu contrazice realitatea, Îl caută și dibuiește pe Autorul infinit de inteligent al Universului străbătut de ordine, verticalizează atenția, lărgește gnoseologic percepția, împacă generos contrariile.

Paradoxul, nu silogismul epistemologic, surprinde și relevă miezul realității, abordează fertil taina, satisface cu adevărat inteligența.

Un creștin sau un musulman (supra)rațional, nu irațional și fanatic credincios, va fi natural preocupat de ascensiune morală, nu de agresiune militară, de viață ca dar plin de sens, nu de suprimarea ei ticăloasă în numele unor recompense „cerești” suspect de pământești…

Teroriștii care-L invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală. Chipuri hidos criminale ale Răului care asaltează furibund viața unor oameni obișnuiți și nevinovați care își țes trudnic binele lor fragil.

Exemple teratologice de dezumanizare.

Pelerinii pașnici, cu sau fără multă școală, necăjiți sau bucuroși, tăcuți și cuminți, în realitate niciodată ridicoli, indică pulsatil luminos pe harta credinței în Binele întrupat, în sfințenie (curăția inimii) și posibilitatea dovedită a dobândirii ei concret transfiguratoare, punctele cardinale ale bunului-simț și bunei-cuviințe în haosul unei lumi înstrăinate de ele și de Sens, căreia Creatorul îi dăruiește iar și iar o șansă.

Cum altfel?”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.