Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția neverosimilă a Chinei, după moartea lui Alexei Navalnîi: sfidează întreaga lume

Nexta
Alexei Navalnîi

Întreaga lume este contrariată de modul în care a murit Alexei Navalnîi, principalul opozant din Rusia al lui Vladimir Putin, mai puțin China. Principat aliat al Rusiei, China susține că moartea în condiții groaznice a unui deținut politic este ”o chestiune internă rusă”.

"Aceasta este o chestiune internă rusă. Nu voi comenta asta", a declarat un purtător de cuvânt al MAE chinez, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist AFP.

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut duşman intern al liderului rus Vladimir Putin, a murit vineri la închisoarea din regiunea arctică unde îşi ispăşea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. La două zile de la anunţul oficial al morţii sale, multe lucruri rămân însă învăluite în mister, un fapt care nu miră pe nimeni în cazul regimurilor autocrate, lipsite de transparenţă şi care înăbuşă orice disidenţă. Reuters a pus cap la cap informaţiile relevante pentru a avea un tablou al momentului.

MOARTEA

Navalnîi era încarcerat la colonia penală IK-3, situată la nord de Cercul Polar, la Harp, în regiunea Iamalо-Neneţ, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova.

Moartea sa a fost anunţată de Serviciul Penitenciar Federal al Districtului autonom Iamalo-Neneţ la 16 februarie, la ora 14:19, ora Moscovei (13:19 ora României).

"La 16 februarie 2024, în colonia penală numărul 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare, pierzându-şi aproape imediat cunoştinţa. Personalul medical al instituţiei a sosit imediat şi a fost chemată un echiaj de ambulanţă. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de pe ambulanţă au constatat decesul deţinutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire" - au comunicat autorităţile.

Nici serviciul penitenciar şi nici cadrele medicale nu au oferit mai multe detalii despre deces.

"SINDROMUL MORŢII SUBITE"

Soţia lui Navalnîi, Iulia, vorbind la Munchen la câteva ore după anunţ, a declarat că nu ştie dacă să creadă sau nu ştirea din cauza a ceea ce ea a spus că sunt minciunile Rusiei.

Dar sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a confirmat că Navalnîi a murit.

Mama sa, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a fost anunţată de deces, a spus Iarmîş. Ora decesului din notificare era 14:17, ora locală (09:17 GMT), pe 16 februarie, a spus Iarmîş.

"Când avocatul şi mama lui Aleksei au ajuns la colonie în această dimineaţă, li s-a spus că sindromul morţii subite a fost cauza morţii lui Navalnîi", a declarat sâmbătă Ivan Jdanov, care conduce Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi.

"Sindromul morţii subite" este un termen vag pentru diferite sindroame cardiace care cauzează stop cardiac brusc şi deces. O sursă neidentificată a declarat pentru televiziunea RT, controlată de stat, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.