Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție din Republica Moldova după ce Rusia a anuțat că vrea un coridor către Transnistria

captura Telegram
moldova romania transnistria

Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție, după ce Rusia a anunțat că vrea un coridor terestru către Crimeea și ieșire la Transnistria unde le-ar fi fost încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă. Instituția declară, că afirmațiile de acest gen sunt nu „numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”, notează Unimedia.info.

„Pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

Reamintim că regiunea transnistreană reprezintă o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova. Toți mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”, inclusiv Federația Rusă, au sprijinit constant atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională.

La fel, prin art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001 se recunoaște expres, că fiecare din părți se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă parte, suveranitatea, independența și integritatea ei teritorială. De asemenea, accentuăm că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”, se arată într-un comunicat emis de Biroul politici de reintegrare.

Ministerul Apărării al Rusiei anunță obiectivele pentru cea de-a doua fază a „operațiunii speciale”. „Una dintre sarcini este stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o ieșire către Transnistria”, a declarat generalul-maior Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Oficiul președintelui Ucrainei a venit cu un răspuns la „obiectele în cea de-a doua fază a operațiunii speciale enunțate de Rusia. „Acesta este un război pentru libertate și vom câștiga”, a declarat oficialul ucrainean Andrei Ermac.

La data de 19 aprilie, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia începe următoarea fază a operațiunii speciale din Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu.

Rusia a atacat Ucraina, pe 24 februarie 2022, anunțând o „operațiune de denazificare și demilitarizare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.